RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Amikor elkezdtük a kormányzásunkat, 33 943 orvos dolgozott Magyarországon, most több mint 40 ezer. Nem elfogytak az orvosok, hanem nőtt az orvosok száma.

Tisztelt Képviselő Úr! Ha ön hiányolja az orvosokat, nézett már a frakcióvezetője szemébe? Tudja ön is, hogy mivel foglalkozott a frakcióvezetője, hogy mielőtt frakcióvezető és képviselő lett volna itt: orvosokat exportált Írországba. Belenézett a szemébe, és azt mondta, hogy Tolna megyében nekünk orvosok kellenek. Hogy képzeled, hogy orvosokat vittél külföldre, és ebből éltél? Miért vagy… (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Ki kormányoz?) Megszavazta frakcióvezetőnek? Itt ül az ön frakcióvezetője ön előtt. Ön is támogatta azt az embert, aki orvosokat vitt külföldre. Ön megválasztotta őt vezetőnek, és utána azt mondja, hogy több orvosra van szükség, miközben ön szavaz arra az emberre, aki abból él, hogy orvosokat visz külföldre?

Ön Márki-Zay Pétert kritizálta akkor, amikor azt mondta, hogy igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban, vagy akár a falvakban élők közelében? (Bencze János: Igen!) Felemelte ön akkor a szavát, hogy Tolna megyében igenis szükség van erre, és kiállt a nyilvánosság előtt a saját miniszterelnök-jelöltjével szemben, hogy nem, kedves Márki-Zay Péter, nem erre van szükség, hanem több orvosra van szükség, és magasabb szintű ellátásra van szükség? Megtette ön ezt? Nem! Mélyen hallgatott, és most is hallgat a frakcióvezetője kapcsán. Kevés ilyen politikus van, aki orvosexportőrként indította a pályáját, tisztelt képviselő úr.

A Tolna Vármegyei Kórház a szakemberek számával kapcsolatban, ön is ismeri, közleményt adott ki, amelyben elmondta, hogy az ellátás folyamatos, kizárólag orvosszakmai indokoltság esetén küldenek a pécsi klinikára embereket.

Azt mondta ön, hogy agyonterhelt az ügyelet. Tisztelt Képviselő Úr! 547 ezer ügyeleti óra történt az ügyeleti rendszer bevezetése óta, 547 ezer óra alatt 546 ezer beteget láttak el, óránként egy beteget. Ön azt mondja, hogy agyonterhelt az ügyeleti rendszer akkor, amikor egy orvosnak egy órában egy beteget kell átlagosan ellátni. Tolna megyében is az indulás óta 16 822 beteget láttak el az ügyeletben, 1965 betegnek elég volt a telefonos orvosi tanácsadás, 13 882 beteget valamelyik ügyeleten láttak el, 975 beteghez pedig kimentek a saját otthonába, mert ezt igényelte, és ott látták el, 93 százalékban elegendő volt az ügyeleti ellátás, a többi esetben kellett csak a mentőszolgálathoz fordulni, amelynek egyébként már nem 27 milliárd forint a költségvetése, mint amikor kezdtük a kormányzásunkat, hanem 86. Na, ez a valóság azzal szemben, amit ön mond, tisztelt képviselő úr. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage