SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! A Mi Hazánk Mozgalom elkötelezett a környezetvédelem iránt, ezért nem értünk egyet azzal, hogy a kormány a nemzeti vagyon részét képező természeti környezetet rövid távú gazdasági érdekeinek rendeli alá. Sajnos látunk erre számos példát.

Az egészségügyhöz és az oktatásügyhöz hasonlóan 2010 óta a környezetvédelemnek nincs önálló minisztériuma, de a terület irányítása több tárca között oszlik meg, 2017-től pedig az önálló zöldhatóság szerepét a kormányhivatalok vették át, amivel még átláthatatlanabbá vált az amúgy is meggyengített környezetvédelem.

(17.40)

Az elektromos vezetékek mentén évente védett madarak százezrei pusztulnak el áramütés miatt, a természetvédelmi kár meghaladja az évi egymilliárd forintot. Az ilyen madárbalesetek visszaszorítása érdekében jött létre 2008-ban az elosztói engedélyesek, a kormányzat és a civil szféra között az „akadálymentes égbolt” megállapodás. Ebben az engedélyesek vállalták, hogy az épülő, új elektromos szabadvezetékeket minden esetben a madárvilág biztonságát figyelembe véve építik meg, ami a természet védelméről szóló törvénybe is bekerült. A korábban épült, madarakra veszélyes vezetékek madárbarát átalakítását 2020. január 31-éig kellett volna befejezni, de a munkálatokra 12 év sem volt elegendő, ezért a határidőt 2030-ig hosszabbították meg.

Kérem tisztelt államtitkár úr válaszát azzal kapcsolatban, hogy az engedélyesek hol tartanak a szabadvezeték-hálózat akadálymentesítésével, és hogy a munkálatok miért nem készültek el az eredeti határidőre. A 2013-ban bevezetett rezsicsökkentésért cserébe tetteke engedményeket az áramszolgáltatóknak az akadálymentesítés alól? A határidő csúszása miatt okozott természetvédelmi kárt behajtottáke rajtuk? Kérem szíves válaszát, tisztelt államtitkár úr. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage