FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Magyarországon a középfeszültségű szabadvezetékek hálózata több mint 53 ezer kilométert tesz ki, tehát az Egyenlítőnél is jóval hosszabb, és ez megoldandó feladat mindannyiunknak. E vezetékek természetesen nem azonos mértékben veszélyesek a madarakra.

Tekintettel arra, hogy a vezetékek madárbarát átalakítása rendkívül erőforrás-igényes, az áramszolgáltatókkal együttműködésben már a kezdetektől priorizáltunk: a madárvédelmi szempontból legfontosabb területeken kezdtük meg ezt a munkát. Ennek eredményeképpen a Hortobágyi Nemzeti Park törzsterületén és a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzetben lévő szabadvezetékek földkábelbe fektetése, illetve madárbaráttá tétele már megtörtént, továbbá a túzokvédelem szempontjából legfontosabb vezetékek többsége, 110 kilométerből 85 kilométer a Kiskunságban, Hanságban és Dévaványa környékén már a földbe került.

Az áramszolgáltatókkal évente több egyeztetést folytatunk a legjobb technológiákról, amelyeket ezután belső szabályozással rendszeresítenek és a gyakorlatban is alkalmaznak. 2023-ban több mint kétszáz gólyafészeknél végeztek a gólyák biztonságát szolgáló beavatkozásokat, és nyolc olyan hulladéklerakónál alakították át madárbarát módon a vezetékeket, ahol korábban tömegesen szenvedtek áramütést a gólyák. A 2013-ban bevezetett rezsicsökkentés nem változtatott a politikánkon, továbbra is elvárjuk az áramszolgáltatóktól, hogy tegyenek meg mindent a madárvilág biztonsága érdekében.

Tájékoztatom, hogy az „akadálymentes égbolt” megállapodás keretében tett vállalások önkéntesek, jogilag nem kötőerejűek, az eredetileg kitűzött határidő csúszása miatt kártérítést tehát nem lehet behajtani az áramszolgáltatókon. Tisztelt Képviselő Úr! Különben is az első megjegyzést, amikor többmilliárdnyi kárról szólt, túlzásnak tartom  személyes megjegyzésként. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage