ILLÉS BOGLÁRKA külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A válaszomat ott kezdeném, ahol a képviselő úr abbahagyta, ugyanis jelezte, hogy szerencsére az EU idén márciusban minden tagállamra kötelező mesterségesintelligencia-rendeletet fogadott el. Ezúton szeretném képviselő urat tájékoztatni, hogy amikor az Európai Parlament, miután elfogadta a világ első, mesterséges intelligenciára vonatkozó átfogó szabályozását, amelyet a Fidesz-frakció is támogatott, valamennyi jelen lévő képviselője megszavazott, akkor Tóth Edina fideszes képviselő elmondta, hogy fontos lépés a mai, hiszen egy olyan jogalkotási folyamat végére tettünk pontot, amely lefekteti a mesterséges intelligencia használatának jogi kereteit, szolgálva az uniós állampolgárok, így tehát a magyar állampolgárok és vállalkozások érdekeit is. Éppen ezért, ha figyelemmel kísérte az Európai Parlament munkáját, valamint azt követően mind a COREPER I, mind a Távközlési Tanács-ülés munkáját, akkor láthatja, hogy mind a Fidesz-KDNP képviselői, mind pedig Magyarország igennel szavazott ebben a kérdésben. (Tordai Bence közbeszól.)

Azonban engedje meg, hogy felhívjam a figyelmét arra is, hogy a mi külpolitikánk a kölcsönös tisztelet és a kulturált együttműködés talaján áll, és ezt az utat kívánjuk járni. Kína is ezt az utat kívánja járni, tehát éppen ezért nem csupán megtiszteltetés, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök az európai útján  elfelejtett arról említést tenni, hogy nemcsak hozzánk látogatott el, hanem Párizsba is, Macronhoz, és ezenkívül pedig Belgrádba vezetett még az útja  hozzánk ellátogatott, de egyúttal a Kínával kialakított valamennyi együttműködésünk a magyar emberek érdekét szolgálja, hiszen amikor a legutóbb az Európai Unióban járt a kínai vezető, akkor a kínai GDP mindössze a negyede volt az Európai Unió GDP-jének, most pedig már meg is haladta azt. Mi ezt nemcsak a nálunk megjelenő innovációkban, hanem a beruházásokban is látjuk, tetten érhető.

A beruházások a magyar emberek számára munkahelyet jelentenek, a vállalkozások számára, a beszállítók számára lehetőséget jelentenek, a GDP-nk gyarapítása okán pedig a költségvetésből részesülő minden magyar ember számára további támogatást jelentenek, és a gazdaságunk bővülését tudják eredményezni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage