KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Göd-ÉRT Egyesület hivatalos Facebook-oldalán számolt be róla, hogy a Samsung-gyár ellen benyújtott keresetük alapján a bíróság az azonnali jogvédelem intézményét alkalmazva hatálytalanította a Samsung SDI gödi gyárának környezethasználati engedélyét.

Az egyesület szerint a Pest Vármegyei Kormányhivatal az engedély kiadásakor többek között nem vette figyelembe az üzem évek óta fennálló zajszennyezését, emellett rendkívül megengedőnek bizonyult a levegő- és vízszennyezés, valamint a gyártás során keletkező akkumulátorhulladék ügyében is. A civil szervezet szerint a bírói döntés alapján, mely megtiltotta a gödi gyár számára a környezethasználatot, a hatóságnak el kell rendelnie az üzem működésének felfüggesztését. Az egyesület levélben is felszólította a Pest Vármegyei Kormányhivatalt és a Samsung Magyarország Zrt.-t, hogy állítsák le a gödi gyárat. A Göd-ÉRT Egyesület álláspontja szerint ráadásul a bírói döntés következménye az is, hogy a gyárbővítés érdekében indított új eljárás lefolytatása nem volt jogszerű.

(17.50)

Ennek ellenére mit tapasztalunk? A gödi gyár továbbra is zavartalanul működik, immár környezethasználati engedély nélkül.

Kérem, magyarázzák meg a magyar állampolgároknak, hogy a hazánkban működő akkumulátorgyáraknak miért nem kell betartaniuk a törvényeinket. Miért engedik meg, hogy büntetlenül mérgezzék a környezetünket? Milyen szabályszegést kell még elkövetnie a Samsung gödi gyáregységének ahhoz, hogy legalább addig felfüggesszék a működését, amíg nem tudják garantálni a környéken élő lakosság biztonságát? A környezetvédelemért felelős minisztérium tervezie, hogy részletesen tájékozódik az ügyről, és választ ad a gödi polgárok jogos kérdésére: meddig működhet még a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedély nélkül, és mi lesz a gyáregység bővítési terveivel? Várom a kormány képviselőjének válaszát. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage