DR. PAJTÓK GÁBOR (Fidesz): Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Miniszterhelyettes Úr! Azt gondolom, a közbiztonság az egyik legfőbb értéke minden országnak, a jó közbiztonság. Az ehhez köthető biztonságérzet elengedhetetlen ahhoz, hogy az állampolgárok, a települések lakói nyugodtan éljék az életüket. Az utóbbi időben azt láthattuk, hogy az illegális migrációhoz köthetően Nyugat-Európában rekordmagasságot érnek el az egyes bűncselekményekhez kötődő statisztikai adatok. Ezekben az országokban egyre többen vannak azok, akik nem mernek este az utcákra kimenni, és láthatjuk, hogy egyes városrészek, lakónegyedek fölött bűnöző bandák veszik át az irányítást.

Mi nem szeretnénk, hogy Magyarországon is megjelenjen az erőszakhullám, hiszen még élénken él bennünk a 2010 előtti baloldali kormányzás alatt elkövetett, a szervezett bűnözéshez köthető bűncselekmények képe. A baloldali kormány alatt rekordokat döntött a munkanélküliség, és nyilvánvalóan ez vezetett el a bűnözési hullámhoz. 2010 óta a következetes kormányzati intézkedéseknek köszönhetően visszaállt a közbiztonság, sikerült a bűncselekmények számát jelentősen csökkenteni.

Itt kapcsolódom Eger városához. 2019 óta baloldali városvezetése van Egernek. Mint a város országgyűlési képviselője számos felvetést kapok formális és informális úton az állampolgároktól, akik aggódnak a város közbiztonságáért. Ezek a jelzések többek között arra tesznek utalást, hogy noha a rendőrség munkájának köszönhetően megtörténik a bűnelkövetők elfogása, a fogva tartás 72 órás időtartamának leteltével az elkövetőket a rendőrség szabadon bocsátja. Ezt a folyamatot tulajdonképpen az állampolgárok nem érzik a közbiztonsághoz tartozónak. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

Mi meg akarjuk védeni a város lakóit a kábítószerhez köthető bűnözéstől és a vagyonbiztonságot fenyegető bűnözéstől. Ezért kérdezem miniszterhelyettes urat: milyen eszközök állnak rendelkezésre a közbiztonság megóvása érdekében Egerben? Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage