RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, minden képviselő számára fontos a közbiztonság megvédése Magyarországon. Szerencsére 2010-hez képest nagyjából a harmadára, tehát közel kétharmadával csökkent a bűncselekmények száma, és ez nem véletlenül történt így. Azért is történt, mert Európa legszigorúbb büntető törvénykönyvét és az egyik legszigorúbb büntetőeljárási törvényét fogadtuk el. Köszönjük képviselő úrnak is a támogatását a büntető jogszabályok szigorítása tekintetében, hiszen csak így tud fellépni a rendőrség hatékonyan a bűnözőkkel szemben. Korábban mindig az elkövetők jogaira hivatkoztak, és nem az áldozat helyzetéből indultak ki.

Képviselő úr is nagyon támogatta mind a vármegyében, mind pedig Egerben a rendőri létszámok bővítését. Ezért Egerben 2010 óta 28 fővel bővült a rendőrök létszáma  tehát ma 28 fővel többen őrzik Eger városának biztonságát, mint 2010-ben , a vármegyében pedig 169 rendőrrel van több, mint amennyi volt 2010-ben. Ők derítik fel tehát a bűncselekményeket, de nagyon fontos, amit ön is mondott, hogy a szigorú büntetőjogi jogszabályok mellett a gyakorlat is szigorú legyen, és abban az esetben, ha valakinél fennáll a fogva tartás törvényi feltétele, akkor ezzel éljenek is a hatóságok.

A rendőrség minden egyes esetben, amikor ez indokolt, akkor ezt indítványozza az ügyészség felé, az ügyészség a bíróság felé, de utána a bíróság dönt, de a bíróságnak széles körű mérlegelési lehetősége van. Mi nyilván úgy gondoljuk, hogy a bűnözőknek a legjobb helye a börtönben van, ezért is építettünk új börtönkapacitásokat, és ezért építünk most is Csengerben egy új börtönt, hogy azok, akik bűncselekményt követtek el, ők a szabadságvesztésüket mindenképpen ilyen körülmények között töltsék el.

Azt sajnáljuk, hogy amikor baloldali vezetése lesz egy városnak, akkor hirtelen a bűnözéssel kapcsolatos álláspont megváltozik, akkor hirtelen a bűnözés megelőzésével kapcsolatos tevékenység visszaesik. Jobb lenne (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ha minden esetben nemcsak a rendőrség üldözné a bűnt, hanem igyekeznek az önkormányzat vezetői is megelőzni a bűncselekményeknek az elkövetését. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage