RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselők! Tisztelt Ház! Magyarországnak országos szinten nagy víztartalékai vannak, hiszen több víz folyik ki Magyarországról, mint amennyi befolyik. Három balatonnyi vízmennyiséggel folyik ki évente több víz Magyarországról, mint amennyi bejön. Tehát amennyiben ezt a tartalékot jól tudjuk felhasználni, abban az esetben nagyon nagy lehetőségeink vannak arra, hogy öntözésre, a talaj megkötésére, a mezőgazdasági termelésre minél több vizet használjunk föl.

Ami a homokhátságot jelenti regionálisan: itt a homokhátság vízpótlása harmadik ütem című projekt keretében a Mórahalom és Zákányszék térség vízpótlásának fejlesztésére irányuló tervekről beszélhetünk, amelyek magában foglalják a Lódri nyomásközpont kiépítését, valamint 8069 folyóméter nyomócső és öt darab vízleadó műtárgy kiépítését. Ennek eredményeképpen 1384 hektár válik öntözhetővé.

A projektnek még a korábbi első szakasza 2020-21-ben történt meg, erre bruttó 727 millió forintot fordított a kormány. A második fázis ’22. évben valósult meg 753 millió forintból, ez a második szakasz első fázisa, és következik ezután a második fázis. A szükséges forrásokat a Mórahalom és térsége öntözésfejlesztési projekt befejezésének forrásbiztosításáról szóló 1449/2023-as kormányhatározat biztosítja hazai forrásból, ez több mint 2 milliárd forint. Az egyes vízügyi tárgyú fejlesztések indításáról szóló 1041/2024-es kormányhatározat pedig uniós KEHOP Plusz forrásból tervezi támogatni ezeket a fejlesztési lehetőségeket. Itt vannak európai parlamenti képviselőink, majd beszámolnak, hogy ki mozdítja ezt elő, és ki akadályozza azt, hogy ez is a homokhátságon megtörténhessen, de hát nekik a diktatúrázás fontosabb, mint a homokhátság vízpótlása. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.)

Ami a jövőbeni öntözésfejlesztési beruházásokat illeti, arról majd egy következő felszólalásban fogok önöknek tájékoztatást adni. Köszönöm. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage