BALLA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Köszönöm szépen a lehetőséget. Tisztelt Államtitkár Asszony! A Magyarország és Szlovákia közötti gazdasági, kulturális és turisztikai kapcsolatok erősítése nemcsak mindkét fél érdekét szolgálja, de a nemzet- és a szomszédságpolitika területén is jelentős pozitívumokat tudnak magukkal hozni. Az utóbbi időben a két ország kapcsolata egyre szorosabb lett, sok kérdésben egyetértünk mind nemzeti, mind uniós szinten.

Az új Ipoly-hidak átadása nemcsak egy egyszerű infrastrukturális fejlesztés, hanem fontos és hatalmas lépés a magyar-szlovák kapcsolatok erősítése felé. A legutóbbi  a Szent Borbála híd, amely Drégelypalánkot és Ipolyhídvéget köti össze  építése mögött is szoros együttműködés zajlott Magyarország és Szlovákia között, és mindkét országban út- és infrastrukturális fejlesztéseket is magába foglalt.

Az Ipoly-hidak nemcsak a két ország közötti kapcsolatot jellemzik, hanem az egész régió fejlődéséhez is hozzájárulnak. Jelképes a hidak megnyitása is, amelyen mindkét ország miniszterei részt vettek. Az Ipoly-hidak átadása azt is jelzi, hogy mind Magyarország, mind Szlovákia elkötelezett a kölcsönös előnyökön alapuló együttműködés mellett. A projekt nemcsak a térség és a két ország infrastrukturális fejlődése szempontjából fontos, de az együttműködés és barátság jelentőségét is mutatja.

Hasonlóan nagy reményeket fűzünk az Ukrajnával való lehetséges megállapodáshoz, amely által a kárpátaljai magyar közösség visszakaphatja mindazon jogait, amelyeket 2015 óta folyamatosan vettek el az ukrán parlament törvénymódosítási döntéseivel. Célunk lenne, hogy elmondhassuk, helyreálltak a magyar nemzeti közösség identitásmegőrzéshez és nyelvhasználathoz fűződő jogai.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Az elhangzottakra tekintettel kérdezem, milyen további határ menti fejlesztési terveik vannak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage