BARKÓCZI BALÁZS, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Csodálkoznék, ha élnék vele a végén. Deutsch Tamás képviselő úr felszólalására mindössze két mondattal reflektálnék. Nem tisztem megvédeni Cseh Katalin képviselő asszonyt, de amit a vitákról mondott képviselő úr, Dobrev Klára, a szociáldemokrata-zöld szövetség európai parlamenti listavezetője eddig öt vitafelkérést fogadott el, ön mind az öt elől elmenekült gyáva nyúlként. Egyrészt.

Másrészt pedig, amikor arról beszél, hogy miért akarnak az ellenzék képviselői indulni az európai parlamenti választásokon. Tisztelt Képviselő Úr! Ez a jelentés pont arról szól állítólag, hogy 6 ellenzéki, európai parlamenti képviselő akkora befolyást tud kifejteni a 705 fős Európai Parlamentben, ami ellen nem tud felszólalni, vagy nem tud semmit tenni a 13 kormánypárti európai parlamenti képviselő. (Nacsa Lőrinc: Nyolc!)

(19.10)

Akkor engedje meg, hogy én megkérdezzem, hogy akkor önök mit keresnek az Európai Parlamentben, ha még ekkora befolyásuk sincs, ekkora érdekérvényesítő képességük sincs.

De akkor hadd haladjak a felszólalásommal úgy, ahogyan azt elterveztem. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Mindenki számára nyilvánvaló, hogy megélhetési válság van Magyarországon, és hogy soha nem látott erkölcsi válságban van az Orbán-kormány. Egyik sem újdonság természetesen, azt kell mondanom, hogy sajnos természetesen (Nacsa Lőrinc: Jelentésről!), hiszen a magyar emberek, a magyar családok ezt a megélhetési válságot (Nacsa Lőrinc: Jelentésről!  Felmutatja a dokumentumot.), amit többek között a nekem most kiabáló Nacsa Lőrinc pedofilsimogató barátai okoztak, nap mint nap a bőrükön érzik, a bőrükön érzik az Európa-rekorder (Nacsa Lőrinc: Mondja az elítélt garázda meg villatulajdonos!) rezsiárakban, a bőrükön érzik az Európa-rekorder üzemanyagárakban; a magyar családok érzik azt, hogy semmire nem mennek azzal a családtámogatási rendszerrel, amit önök több mint tíz éve nem hajlandók megreformálni, nem hajlandók emelni a családi pótlékot; a magyar nyugdíjasok a hónap végén azt a kérdést teszik fel maguknak, hogy ennivalót vegyenek, a számláikat fizessék ki vagy az orvos által felírt gyógyszerre költsék a kevés nyugdíjukat.

De még ezt is meghaladja az a fajta mély erkölcsi válság, amelybe önök taszították Magyarországot és elsősorban magukat. Február 2-án robbant ki a kegyelmi botrány, vagyis több mint három hónapja nem tudjuk azt (Nacsa Lőrinc: A jelentésről beszélj!  Felmutatja a dokumentumot.), hogy az akkori igazságügyi miniszter, Varga Judit Orbán Viktor utasítására milyen indokkal ellenjegyezte K. Endre, a fideszes pedofilsegítő elnöki kegyelmét.

És mivel önök nyilván joggal tartottak attól, hogy ez a fajta politikai botrány, illetve ennek hullámai majd rossz hatással lesznek az önök népszerűségére, horribile dictu az egész nemzeti együttműködés rendszerét elsodorhatják, mit ad isten, egy hónapra rá, március 7-én Deutsch Tamás megírta levelét Kocsis Máténak, amiben azt kérte tőle, hogy az ellenzéki képviselők politikai akcióit tárja fel a parlament, illetve az erre hivatott Európai Ügyek Bizottsága, amelynek az alelnöke vagyok. És nyilvánvalóan a több mint 500 milliárd forint közpénzből fenntartott rogáni propagandagyár egyből beindult. Halkan jegyzem meg, hogy ezt az 500 milliárd forintot elkölthetnék családvédelemre, elkölthetnék családtámogatásra, elkölthetnék rezsivédelemre, ha már olyan sokat beszéltek erről. Nem, önök ezt odaadják Rogán Antalnak, hogy vígan hazudozzon ebből azokon a felületeken, amit önök megszálltak az elmúlt 14 évben.

És erre a vizsgálatra egyébként az Európai Ügyek Bizottságát jelölték ki, hogy keressen bizonyítékokat, és tegyen jelentést. Mindez persze a szokott fideszes dramaturgia szerint zajlott, ami már A tanú című filmből nagyon világosan ismert a magyarok számára, vagyis a jelentés, az ítélet már előbb megszületett, mint hogy egyáltalán meghallgatott volna valakit a bizottság; efelől kétségeink ne legyenek, különben önöknek sem lett volna arca ilyen fércművet, ilyen fércmunkát most idehozni a parlament elé.

Aztán megint mi történt? Történtek olyan turbulens változások a magyar politikában, amik az egész vizsgálatot és az egész jelentéstevést tulajdonképpen semmissé tették. Ezt nagyon jól mutatta az Európai Ügyek Bizottságának a tárgykörben tartott utolsó ülése, ahol már Tessely elnök úr köszöntötte a sajtó megjelent képviselőit, de a sajtó képviselői közül egy sem volt bent a teremben. Sőt, önök olyan komolyan vették saját munkájukat, hogy még a kormánypárti képviselők sem érezték szükségét annak, hogy bejöjjenek és szavazzanak erről az úgynevezett jelentésről. És a dolog komolyságát a napnál világosabban mutatja, hogy önök az idézőjeles „vizsgálat” során meghallgattak három kormánypárti képviselőt. Pontosan lehetett tudni, hogy mind a három majd nagyon szépen felmondja a rogáni-orbáni mantrát, ez meg is történt. Meg akartak hallgatni egy szakértőt is. A legutóbbi bizottsági ülésen őt még megvédték, hogy Brüsszel miatt nem tudott eljönni a bizottsági meghallgatásra, most elnök úr expozéjából aztán kiderült, hogy inkább brüsszeli gazdáinak kellett eleget tenni. Nem tudom, hogy mi történt önök között ebben a szűk egy hétben, ezt majd, gondolom, tisztázzák a brüsszeli  idézőjelben  bürokratával.

És miért mondom azt, hogy az egész komolytalan volt? Bármit is állít a jelentés, sem a bizottság által jóváhagyott munkaterve, sem a bizottság által jóváhagyott munkarendje nem volt ennek a jelentéstevő bizottságnak, pár brüsszeli gyakornokot, nem brüsszeli bürokratát, hanem pár Fidesz által fizetett brüsszeli munkavállalót, európai parlamenti munkavállalót, gondolom, megbíztak azzal, hogy a saját felületükön, az Origón, az M1-en keressenek olyan idézeteket, amelyek alátámasztják azt, hogy itt az ellenzéki európai parlamenti és magyar parlamenti képviselők a magyar kormány ellen fenekednek. (Nacsa Lőrinc: Nem volt olyan nehéz keresni!) És ilyen komoly idézeteket találtak, hadd idézzem a Magyar Hangnak adott interjúját Dobrev Klárának, ez szerepel a jelentés 4. mellékletében. Azt mondja a szociáldemokrata-zöld szövetség európai parlamenti listavezetője: „Mi az Európai Parlamentben és Magyarországon is azon dolgozunk, hogy az európai uniós támogatások megérkezzenek Magyarországra, a magyar önkormányzatokhoz, a magyar kisvállalkozókhoz, a magyar civil szervezetekhez.” És önök ezt kinyomtatják, idehozzák, és mint egy bizonyítékként lobogtatják, hogy az ellenzék európai parlamenti képviselői (Nacsa Lőrinc: Olvasd a többit is!) Magyarország ellen dolgoznak. (Nacsa Lőrinc: Olvasd a többit is!)

A vizsgálatot nem vették komolyan, a jelentést nem veszik komolyan, és amikor idehozzák a tisztelt Ház elé a jelentést, amit nagyon sokszor meg szoktunk hallgatni Kövér házelnök úrtól, hogy de hát, a Ház tekintélyét azt tisztelni kell, ilyen bornírtságokkal, ilyen bohócságokkal próbálják húzni az időt. Hát, szégyelljék magukat! Nem véletlenül jelezte a Demokratikus Koalíció képviselőcsoportja, hogy ebben a politikai bohózatban nem vagyunk hajlandók részt venni. (Nacsa Lőrinc: Akkor miért beszélsz?) Majd ha azt vizsgálják, hogy miért nem jutnak el a magyar családokhoz, a magyar munkavállalókhoz (Nacsa Lőrinc: Akkor miért beszélsz?), a magyar emberekhez, a magyar nyugdíjasokhoz a valóban nekik járó európai uniós támogatások, miért lopják el azokat Garancsiék, Mészárosék, Tiborczék, Orbán Viktor családja, üzletfelei és oligarchái, akkor majd beszélhetünk.

Na, de menjünk tovább! Mi történt még ebben a vizsgálatban? Mit vizsgáltak? És Tessely elnök úr ezt is próbálta megmagyarázni. Szuverén módon  mert ezt jelenti a szuverenitás, nem azt a többletjelentést, amit maguk próbálnak ráerőltetni  megválasztott, a magyar emberek által megválasztott európai parlamenti képviselők szavazói magatartását vizsgálták. A rendszerváltás után 34 évvel. Érzik ennek a súlyát? Érzik ennek a komolytalanságát? Legalább egy kicsit szégyellik magukat? Hogy egy európai parlamenti, egy magyar parlamenti képviselő nem szavazhat lelkiismerete szerint, mert utána majd kipécézik őket olyan komoly emberek, mint Deutsch Tamás, Nacsa Lőrinc és a többiek? Ugyan már!

Nyilatkozatokat idéztek, amiben arról beszéltek az ellenzéki európai parlamenti képviselők, amit az előbb is mondtam, hogy bizony ők azért dolgoznak, hogy az emberek, a családok, a magyar vállalkozások kapják meg ezt a pénzt. Majd végül megállapították azt, hogy nem állapíthatnak meg semmit, merthogy büntetőjogi felelőssége nyilvánvalóan nincs ezeknek a képviselőknek. Na, de itt jön a csavar, ami még pluszban szégyenteljes: utána az Országgyűlés elé kerülő határozatban azt mondják, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal dolgozzon ki javaslatokat Magyarország szuverenitásának a védelmét célzó intézkedésekre, tegyen javaslatot a nemzeti szuverenitást erősítő rendelkezések megalkotására. (Nacsa Lőrinc: További!) Tehát önök létrehoznak egy viccbizottságot, ami nem állapít meg semmit, majd azt a következtetést vonják le, hogy egy kicsit a présen még jobban csavarni kell, még több képviselői jogot meg kellene vonni akár az ellenzéki képviselőktől, akár másoktól. (Nacsa Lőrinc: Mit vontunk meg?  Az elnök csenget.) És önök beszélnek szuverenitásról? Önök beszélnek nemzeti érdekekről? Önök beszélnek a parlament tekintélyéről? Komolyan mondom! (Nacsa Lőrinc: Ne hazudj, Balázs!)

És ha már szóba került  köszönöm szépen, hogy Tessely elnök úr megemlítette , egyetlen konkrét bizonyíték van arra, hogy magyar választott képviselő a saját hazája ellen ágált Brüsszelben, ez pedig Orbán Viktor 2006. október 25-ei nyilatkozata (Nacsa Lőrinc: Nem igaz!), ahol az Európai Néppártot kérte meg arra (Nacsa Lőrinc: Nem igaz! Ne hazudj!), hogy a Magyarországnak járó uniós pénzeket ne adják ide. (Nacsa Lőrinc: Ne hazudj!)

(19.20)

Továbbra is csak azt tudom mondani önnek is, Nacsa képviselő úr  nyomjon gombot, azt javaslom , hogy a magyar szuverenitást nem a Nyugattól kell félteni, nem a Nyugat fenyegeti a magyar szuverenitást, nem az az észak-atlanti szövetség, nem az az Európai Unió, amire a magyar emberek nagyon nagy többséggel népszavazáson igent mondtak. A magyar szuverenitást továbbra is az az Orbán-kormány fenyegeti, amely elárulja a magyar érdekeket Moszkvának, és elárulja a magyar érdekeket Pekingnek a magyar családokat sújtó gázárral, az Európa-rekorder üzemanyagárral, azzal, hogy kínai kémegyetemet hoznak ide, azzal, hogy kínai kémbankot telepítenek Magyarországra, a túlárazott Belgrád-Budapest vasútvonallal árulják el a magyar embereket.

Tudják, mit akarnak önök, kormánypárti képviselőtársaim? Egy gyenge Európát. És miért akarnak gyenge Európát? Mert a gyenge Európa azt jelenti, hogy önök és az önök haverjai büntetlenül meglophatják a magyar embereket. Mi pedig ezért akarunk Európai Ügyészséget, hogy az önök oligarchái, az önök gazemberei elszámoltathatóak legyenek. Azért akarnak önök gyenge Európát, hogy kapzsi milliárdosok uralkodjanak a magyar embereken (Nacsa Lőrinc: Az Gyurcsány Ferenc!), mi pedig ezért akarunk európai védelmet a magyar munkavállalóknak, olyan európai adót, ami elsősorban a nagyvállalatokat és a milliárdosokat sújtja. Önök azért akarnak gyenge Európát, hogy senki ne védje meg a magyar embereket a mérgező kínai akkumulátorgyáraktól, mi ezért akarunk európai szociális klímaalapot, amit főleg a nagyvállalatok fizetnek, hogy az önök, a mi gyermekeink, unokáink jövőjét ne tudják kiárusítani Pekingnek.

És önök azért akarnak gyenge Európát, hogy a magyar embereket senki ne védje meg az inflációtól. Mi ezért akarjuk az euró mielőbbi bevezetését, hogy soha többé ne forduljon elő, hogy egy fideszes potentát elhibázott, buta nyilatkozatai miatt emberek, családok sorsa megy tönkre, mert bedőlnek a hiteleik. Mi, a szociáldemokrata-zöld szövetség erős Európát akarunk, úgyhogy sajnálom, de azt kell mondanom, hogy  idézőjelben  megtisztelő válaszukat nem tudom megvárni. Megyek a választókerületembe, Rákospalotára, Pestújhelyre, Újpalotára és Újpestre, hogy Cserdiné Németh Angéla polgármester asszonnyal és Trippon Norbert polgármesterjelölt úrral (Nacsa Lőrinc: Meg Karácsony Gergellyel. Szégyen, mennyit hazudozol.) ezért az erős Európáért dolgozzunk tovább. Köszönöm szépen. (Barkóczi Balázs: Karácsony Gergely, igazad van, de nem hallom, mit mondasz, nem is érdekel, tudod, Lőrinc?  Taps a ellenzék padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage