DR. JUHÁSZ HAJNALKA, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Azért nehéz megszólalni, mert az ellenzéki képviselőtársaim  és ahogy Barkóczi Balázs is fogalmazott, ő Európáért dolgozik, én a hazámért. És mindenki, aki ebben a témában érdekelt, annak a legfontosabb szem előtt tartani azt, hogy mi a magyar emberekért és Magyarországért dolgozunk.

Hadd kezdjem azzal, hogy 1965-ben az ENSZ azt mondta, hogy minden ország elidegeníthetetlen joga, hogy saját politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális berendezkedéséről döntsön. Ma az Európai Unió intézményrendszerei nagyon komoly válságot szenvednek el. Egyik oldalról az intézményrendszer, másik oldalról pedig azok az európai parlamenti képviselők, a mi hazai baloldalunk, aki a hazája ellen dolgozik. Nem sikerült feltenni a kérdést és a választ megadni arra  az eddig felszólaló ellenzéki képviselőtársam részéről, aki kivételesen végig részt vett a vitán , hogy miért volt szükség erre a jelentésre. (Sebők Éva: Mert ez a kampány érdeke.) Azért volt szükségünk erre a jelentésre, mert nincs egyetlen olyan tagállam az Európai Unióban, akinek így szégyellni kellene az ellenzékét, a baloldalát. Mi szégyelljük önöket, én szégyellem önöket. Soha, soha nem találkoztunk az Európai Ügyek Bizottságában, a Külügyi Bizottságban, az Európa Tanácsban, a NATO delegációvezetője is itt ül, soha nem találkoztunk a 27 tagállam közül olyan képviselőkkel, akik a hazájuk ellen dolgoztak. Ebben önök negatív precedenst teremtettek az Európai Unióban. Önök az egyetlenek.

És ez a jelentés nem csak arról szól, hogy ez soha többé ne történhessen meg, és őszintén kívánom azt, hogy június 9-én a magyar emberek döntsenek az önök sorsáról. Mert lehetünk mi föderalisták, szuverenisták, békepártiak, háborúpártiak, lehetnek migrációpártiak és migrációellenesek, egy dolgot a magyar ember soha nem fog tolerálni, az pedig az, hogy ha valaki a hazáját árulja el. Ezt soha! És ez június 9-én meg fog látszódni, és önök meg fogják ezt tanulni, mert lehetnek dialóguskérdéseink, politikai vitáink, de a Jóisten vezérelje mindannyiunkat, aki valaha hazája ellen dolgozik! És ez egy olyan precedens, mi ezért csináltuk végig elnök úrral ezt a munkát, mert odajönnek hozzánk, hogy milyen ellenzéketek van nektek?

Nagyon sok vitánk van, klímakérdések, fenntarthatóság, biztonság kérdése, de az adott ország tagállamában a képviselők ilyen mértékű ellenmunkát soha nem végeztek, ilyet soha nem láttunk. Szükség volt ezért erre a jelentésre, hogy ezt meg tudjuk vizsgálni. És én azt gondolom, hogy nagyon szomorú, hogy ezen nevetnek (Sebők Éva: Rajtad nevetünk.), mert még mindig nem értik a magyar embereket, és még mindig nem is értik, hogy miről szól az alkotmányos önazonosságunk, mit jelent az, hogy nemzeti szuverenitás, hogy az egész Európai Unió, amely létrejött, az elsődlegesen gazdasági közösség, nem pedig ideológiai vitáknak a középpontja. Ez soha, soha, de soha nem vezetett sehová.

A 27-nek… lehet nevetni, hölgyem, lehet nevetni, csak ez nagyon nagy szégyen, és higgye el, nem sok idő van hátra, hogy a magyar emberek erre vonatkozóan elmondják a véleményüket. És ez nagyon szomorú, hogy önök még mindig nevetnek, mert ilyet soha nem tapasztaltunk. Huszonegy határozat Magyarország ellen, a hazájuk ellen, olyan európai parlamenti határozatok, kötelezettségszegési eljárás, jogállamisági eljárás, kondicionalitási eljárás, és önök ezekre büszkék, ugye? Van egy uniós intézményrendszerünk, amelynek a célja, hogy a tagállamok dialógusát megteremtve létrehozza azt az egységet, ami egység a sokféleségben. Ez az Uniónak a lényege az Európai Unióról szóló szerződés 4. cikkelye értelmében, a szerződések értelmében a tagállamok egyenlőek, és mindenkinek tiszteletben kell tartani az adott tagállam nemzeti identitását. És önök előadják ezt a „közvetlen, lehívható forrásokat”. Képviselőtársam, Deutsch Tamás egyértelműen elmondta. Két százalékot szánnak a magyar embereknek? És ezt komolyan gondolják? És itt ismételjük el, és mondjuk el újból és újból, hogy a DK, a Momentum és Gyöngyösi Márton  teszem hozzá, képviselőtársam , önöknek volt egy Balczó Zoltánja, aki úgy csinálta velem végig az Európa jövője konferenciasorozatot, hogy voltak kritikái, de egyetlenegy alkalommal nem szólalt fel a hazája ellen. Na, ez a korrekt és igazi magyar politikus! És két százalékot akarnak a magyar embereknek juttatni, és elhitetik velük számos alkalommal interjúkban, felszólalásokban, hogy ez működőképes dolog, és elvennék a 98 százalékát a kohéziós forrásoknak?! A 98 százalékát! És önök még képesek azt állítani, hogy ez a magyar emberekről szól? Különösen úgy, ahogyan elhangzott, hogy az Európai Unió rendelkezésre álló keretrendszere, az alapító szerződések nem tudják szankcionálni az adott kormányt, a tagállamot szankcionálják. Tehát önök azért dolgoztak, hogy Magyarországot és ezen belül a magyar embereket szankcionálják.

A lisszaboni szerződés értelmében, az alapítói szerződés értelmében két százalék hívható le közvetlenül. Ezt elmondjuk, és utána önök felszólalnak, hogy de mi azt szeretnénk, hogy közvetlenül menjen. De hogyan? Hát lemaradtunk? Éjszaka módosították a lisszaboni szerződést? Kollegáim, szóljatok! (Lőcsei Lajos: Ez nem a Fidesz!)

Úgyhogy innentől kezdve én azt tudom mondani, hogy ez a jelentés nélkülözhetetlen, és szükség van olyan értelemben is rá, hogy emlékezzünk arra, hogy egyszer volt egy ilyen baloldal, egy ilyen ellenzék, mert a történelem majd önöket megítéli, ez nem az én feladatom, a magyar emberek feladata, de én azt kívánom a többi tagállamnak, hogy soha ne legyen ilyen baloldala, soha ne legyen ilyen ellenzéke, mert ennél csak feljebb van. Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

(19.30)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage