BEDŐ DÁVID, a Momentum képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Maguk 14 éve vannak hatalmon. 14 éve vezetik ezt az országot, ráadásul kétharmados parlamenti többséggel. Semmiben nem kérik ki a véleményét az embereknek, az ellenzéki pártoknak és a szakembereknek sem. (Dr. Fazekas Sándor: Választás van, jó?) Maguk egyedül hozzák a döntéseket, egyedül vezetik ezt az országot, és egyedül alkotják a jogszabályokat, kizárva minden más véleményt.

Ennek ellenére a felelősségvállalás minthogyha teljesen hiányozna a szótárukból. Ez a fogalom a maguk számára ismeretlen. 14 év alatt egyszer sem volt olyan, hogy a Fidesz felelősséget vállalt volna az elhibázott kormányzásért. Helyette viszont bőven volt lehetőségünk megtapasztalni, milyen az, amikor maguk hárítanak, és másokat hibáztatnak. Amikor az országunkban 25 százalék volt az infláció a maguk rossz gazdaságpolitikája miatt, akkor a háború és a szankciók voltak a hibásak.

Amikor a Covid-járvány alatt Magyarországon volt a legmagasabb a halálozási arány, akkor sem maguk voltak a felelősek természetesen, nem a szétvert, lerohasztott egészségügy, nem a kamu-lélegeztetőgépek, amiket milliárdokért vettek a haveroktól, hanem az ellenzéki pártok és persze, Brüsszel.

Most pedig, amikor évek óta nem kapja meg Magyarország az uniós forrásokat, természetesen most sem maguk a felelősek. Most sem az igazi okokat hallhatjuk, hogy például 14 éve folyamatosan visszaélnek a forrásokkal, és ebből a pénzből gazdagodik a NER-elit. Nem azt halljuk, hogy 14 éve építik le a jogállamiságot és demokráciát a hazánkban. Most is más a hibás, hibás a Momentum, hibás Brüsszel! Mindenki hibás, hiszen maguk mindent jól csináltak.

Teljesen abszurd ez az egész helyzet, amit az EU-s pénzek kapcsán művelnek. Nézzük meg egy hasonlaton keresztül, hogy pontosan mi is történik, talán úgy közérthetőbb lesz. Van egy bűnelkövető, egy tolvaj, akit rajtakap a rendőrség, miközben épp kirabol egy házat. A jogszabályoknak megfelelően rács mögé teszik, és elindul ellene az eljárás.

Ebben a helyzetben bárkinek eszébe jutna a rendőrséget vagy a bíróságot hibáztatnia? Elég furcsa lenne, nem? Életszerűtlen. Pedig maguk most éppen pontosan ezt csinálják, és ezt mondják az uniós pénzek kapcsán.

(19.40)

14 éve lopják az uniós pénzeket. 14 éve akadályozzák, hogy a Magyarországnak szánt forrásokat az ország fejlesztésére költhessük. 14 éve szisztematikusan leépítik a jogállamiságot és a demokráciát Magyarországon. Aztán pedig csodálkoznak, hogy elzárják a pénzcsapokat. Csodálkoznak, hogy azt mondják: ebből elég, nincsen pénz, ameddig nem történik valódi változás.

Most, hogy nincsenek források, megpróbálják másra fogni, hogy miattuk nincs. Most, hogy omlik össze a pénzek összelopkodására épített NER-hátország, keresik azokat, akik ellen uszíthatnak. Ránk mutogatnak, miközben teljesen egyértelmű, hogy maguk a felelősek. Minket neveznek hazaárulónak, miközben kiárusítják az országot. Mi lennénk a hazaárulók? Kik voltak azok, akik 970 év alatt megtérülő vasutat építenek, ami kizárólag a kínaiaknak jó? Kik voltak azok, akik magyar diákok lakhatása helyett kínai kémegyetemet támogattak? Kik voltak azok, akik titkos szerződést kötnek az oroszokkal, hogy atomerőművet építsenek a hazánkban? Kik voltak azok, akik komplett budapesti kerületet adtak oda közel-keleti oligarcháknak, hogy mini-Dubajt építsenek ott? Kik voltak azok, akik hagyták, hogy Kína titkos rendőrséget üzemeltessen az országunkban? Kik voltak azok, akik orosz háborús bűnösöket akartak levenni szankciós listákról? Kik voltak azok, akik pénzért árulták boldog-boldogtalannak a magyarországi letelepedést? Kik voltak azok, akik hagyták, hogy az oroszok egy kémbankot telepítsenek Magyarországra? Mindegyikre ugyanaz a válasz: maguk, a Fidesz-KDNP kormánya. Akkor kérdezem én: ki a hazaáruló? (Nacsa Lőrinc: Te!)

Kedves Képviselőtársaim! A Momentum elhatározta és elérte azt, hogy a jogállamisági mechanizmuson keresztül az EU-val közösen megakadályozzuk a folyamatos lopást, ami ebben az országban zajlik. A jogállamisági mechanizmust nem Magyarország ellen, hanem Magyarország érdekében harcoltuk ki. Azért jött létre, hogy megállítsuk az uniós források ellopását hazánkban.

Javaslom az állampártnak és annak képviselőinek, hogy az uszítás és a felelősséghárítás helyett fejezzék be az uniós pénzek zsebre rakását, fejezzék be a jogállamiság és a demokrácia leépítését hazánkban. Legalább egyetlenegyszer helyezzék az ország érdekeit a sajátjuk elé! Csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez, hogy biztosítsuk az uniós források átlátható és hatékony elköltését! Köszönöm. (Taps a Momentum soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage