BALASSA PÉTER, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az első bizottsági ülésen Deutsch Tamás talán negyven perc környékén beszélt, komoly vitát folytattunk, és mindenki elmondta az álláspontját, aki megjelent a bizottsági ülésen. Sajnos az a momentumos képviselő, aki ezeket a mondatokat kiejtette, Hajnal úr nem jelent meg a bizottsági ülésen, bár szerintem ő ezt a dolgot ott tisztába tehette volna, hogy mit is mondott az ATV műsorában, és hogyan gondolta azt, hogy a magyar embereknek járó pénzt ne kapják meg a magyar emberek.

Sok mindent megbeszéltünk ezen a bizottsági ülésen, és tisztelt Deutsch úr, kicsit önnel foglalkoznék. Szó szerint talán úgy fogalmaztam a bizottsági ülésen, hogy alázat is kell, meg hitelesség ahhoz, hogy ha valaki mond valamit, azt neki el is higgyék a választópolgárok. És megmondom őszintén, ön ebből a körből elég korán kiesett már.

Ezt az előterjesztést, ezt az anyagot egy nappal azután hozták be, amikor nyilvánosságra került a Varga Judit-féle hangfelvétel, és ön ott nagy vehemensen előadta a mondókáját a bizottsági ülésen, és hogy hogyan gondolja azt, hogy itt akkor mi történt, és ki a hazaáruló Magyarországon. Ugye, megérne egy misét az, hogy ma Magyarországon mi minősül hazaárulásnak: az, hogy valaki azon dolgozik, hogy ne kapják meg a magyar emberek a pénzt, vagy pedig az, hogy ellopják.

Deutsch úr, önnek volt most egy eléggé kellemetlen kijelentése, és ezt szeretném visszautasítani. Ön úgy fogalmazott, hogy meg vagytok véve kilóra, vagy meg vagytok véve, szó szerint, kilóra  így fogalmazott. Hát, ezt kikérem magamnak! És tudja, van egy magyar közmondás: mindenki magából indul ki.

Én 2022 májusa óta, amikor a parlamenti eskümet letettem, és az Európai Ügyek Bizottságában elkezdtem dolgozni Hörcsik elnök úrnak köszönhetően, a bizottsági delegált tagokkal bárhol legyek a világban, legyen az Brüsszel vagy bárhol, ahol az Európai Ügyek Bizottságának alelnökeként Magyarországot képviselhettem, mindig a magyar emberek érdekét szolgáltam; vissza lehet nézni az összes felszólalást. Mindig azon dolgoztam, hogy a magyar embereknek járó pénzt a magyar választópolgárok, a magyar emberek megkapják, mert nekik az jár. És igen, büszke vagyok Balczó Zoltánra, aki a mentorom és segíti a munkámat, és köszönöm képviselőtársamnak, hogy felhozta Balczó úr munkáját. Igen, bármelyik brüsszeli felszólalásomkor elmondtam, hogy a magyar embereknek ez a pénz jár. De az önök hiteltelen politikája miatt nem kapják meg a magyar emberek azokat az uniós forrásokat, ami jár nekik. És nem én mondom, hanem minden egyes közvélemény-kutatás, ha a magyar embereket megkérdezik, vagy ha a Transparency International kutatását nézik, a magyar emberek kétharmada úgy gondolja, hogy önök ellopják az uniós pénzeket. Még egyszer mondom: a magyar emberek is így gondolják, és minden egyes kutatás ezt bizonyítja.

De ha már ilyen vehemensen szólalt fel itt Deutsch úr, akkor megmondom őszintén, hogy én 2022-ben  ezt mondhatom minden egyes képviselőtársamról  nem arra tettem esküt, hogy vizsgálódjak. Én arra tettem esküt, hogy a magyar embereket képviseljem, akár Szombathelyen, amikor önkormányzati képviselő voltam, akár most, hogy országgyűlési képviselő lettem, minden egyes parlamenti felszólalásomban, minden egyes bizottsági ülésen azt képviselem, hogy a magyar emberek jobban éljenek, és a magyar emberek megélhetése könnyebb legyen. Mert ha valaki a politikára adja a fejét, egyszerűen nem lehet más olyan dolog, ami egy politikusnak a fejében legyen, mint az, hogy a magyar embereknek, a választópolgároknak, legyen az helyben, legyen megyei vagy legyen regionális szinten, parlamenti szinten vagy az önök európai parlamenti szintjén, azon kell dolgozni nap mint nap, hogy a magyar embereknek jobb legyen a megélhetése.

Én inkább abban kérem a vizsgálatot, abban vizsgálódjanak, hogy mikor fogják megemelni a családi pótlékot duplájára, vagy mikor változik meg az, hogy a magyar emberek jelen pillanatban az Unió utolsó előtti helyén vannak a bérek tekintetében. Egy magyar állampolgárnak 9,1 euró az órabére, amíg ez, mondjuk, a szomszédos Ausztriában 27 euró. Tisztelt Deutsch Úr! Én ilyenkor várnám a vehemenciáját, hogy arról beszéljen, hogy a magyar emberek mikor fogják utolérni az Európai Unióban a szomszédos országokban azokat a kereseteket, azokat a béreket, amelyeket önök már nagyon-nagyon régóta ígérnek, de tettek formájában ezt a magyar emberek, a magyar választópolgárok nem látják.

És igen, lehet vizsgálni, melyik a nagyobb bűn a hazaárulásban: hogy ellopják a magyarok pénzét, vagy pedig az, hogy egy momentumos képviselő olyat nyilatkozik, hogy azon dolgoznak, hogy ne kapják meg a magyar emberek a pénzüket. Nem véletlenül mondtam azt, hogy a hitelesség és az alázat nagyon-nagyon fontos a politikában, és elvártam volna a Momentum képviselőitől, hogy ezt a kijelentésüket vagy helyreigazították volna, vagy elnézést kértek volna a választópolgároktól. Hát, a kimondott szónak súlya van! Abban teljesen egyetértek és abban mindenki egyetért, hogy június 9-én el fogják mondani a magyar választópolgárok, hogy milyen irányt szeretnének önkormányzati szinten, megyei szinten és az Európai Parlament szintjén is.

Itt szeretnék kitérni arra, amit Róna Péter közgazdász, uniós listavezetőnk már korábban is többször elmondott, több sajtótájékoztatón és országjárása közepette folyamatosan elmondta, hogy igenis, ő is azon dolgozik, hogy a magyar emberek ezt a pénzt megkapják, de úgy kapják meg, hogy akár az önkormányzatok közvetlen forrásként ezeket a támogatásokat megkapják, és felhasználhassák annak érdekében, hogy az önkormányzatok, a települések fejlődhessenek. Még egyszer mondom: minden egyes képviselőnk, jómagam is, azon dolgozunk, hogy a magyar embereknek ezt a pénzt megszerezzük, a magyar embereknek ez a pénz jár.

Tisztelt Deutsch Úr! Tisztelt Kormánypártiak! Június 9-én biztos, hogy lesz egy választási eredmény. De egyet kérek önöktől: az a kommunikáció, és az, amit önök ebben az ügyben elkezdtek, úgy gondolom, nem szolgálja a magyar társadalomnak azt a részét, amit most jelen pillanatban ki lehet mondani, hogy ma Magyarországon társadalmi, gazdasági és politikai válság van, és arra kérném önöket, június 9-éig röviden van 30 nap, hogy hitelesen és alázatosan politizáljanak, és nem ilyen ügyekben, hanem ténylegesen a magyar emberek megélhetésében segítsenek, hogy a magyar emberek minél jobban és minél könnyebben tudjanak megélni ebben az országban. Köszönöm, hogy meghallgattak.

(19.50)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage