CSERESNYÉS PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Nagykanizsa és Dél-Zala országgyűlési képviselőjeként hitem szerint egy választás előtt kötelességem tájékoztatni a törvényhozást városom és választókerületem polgárain túl az eddig elért eredményeinkről és az ellenzék miatt kialakult ottani helyzetről.

Tisztelt Országgyűlés! Örömmel jelentem be, hogy május 2-án a dél-zalai térség fejlesztésének egy újabb jelentős állomásához érkeztünk. Két szomszédos megye településeinek példaértékű összefogása eredményezte azt, hogy átadtuk a Molnárit, Murakeresztúrt és Őrtilost a Mura folyó töltésén összekötő kerékpárutat. Ez a beruházás is egy tudatos tervezőmunka gyümölcse. A térségben rejlő idegenforgalmi potenciál kiaknázásának hatékony módja, hogy lehetővé tettük a vízi és a kerékpáros turizmus összekapcsolását. Erre ugyanis nagy igény van, a mai kirándulók már változatos, összekapcsolható élményekre és összetett, színvonalas szolgáltatásokra vágynak. Sokan vannak, akik egy hosszabb vagy akár rövidebb nyaralás alkalmával az aktív kikapcsolódás többféle formáját is ki szeretnék próbálni, és olyan programcsomagot igényelnek, amelyben például az evezés, a kerékpározás, a séta, a városnézés, a gasztronómia, a horgászat és a szállás egy szerves egységet, egy komplex és kényelmes élménykínálatot alkot. Mi ezt felismerve fejlesztjük 2010 óta a nagykanizsai központú dél-zalai térség turisztikai kínálatát.

A 2016-ban elindult kormányzati Mura-program keretében számtalan kerékpárutat és szálláshelyet építettünk. Alapelvünk, hogy ezekben a fejlesztésekben már a tervezési szakaszba bevonjuk a vállalkozókat, akik a megvalósításban is motivált, aktív résztvevők tudnak lenni. Vannak közöttük, akik kerékpáros központot üzemeltetnek, mások a vízi turizmusban vagy a táboroztatásban érdekeltek, illetve szállásadók, kézművesek és borászok, egyszóval kiváló, elhivatott lokálpatrióta szakemberek, akik együttműködnek velünk a térség értékeinek és lehetőségeinek bemutatásában, a közös programok kialakításában.

(21.40)

Ezúton is tisztelettel köszönöm nekik a munkájukat, számítunk rájuk a jövőben is.

Tisztelt Országgyűlés! A dél-zalai térség központja, Nagykanizsa városa is komoly eredményeket tud felmutatni az elmúlt 14 évben. Ezt a baloldal szereplői természetesen tagadják, de ebben az esetben nem velünk és nem velem van vitájuk, hanem a valósággal. A valóság pedig az, hogy a városban több tíz milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg az elmúlt több mint tíz évben, megújult a belváros, építettünk egy 170 hektáros ipari parkot és megnyitottunk egy új sportcsarnokot. Készülnek a tervek a 74. számú útra, amely Nagykanizsát és Zalaegerszeget köti majd össze kétszer két sávval; a leendő M9-esről beszélek. Lesz déli elkerülő utunk, amelynek köszönhetően a közlekedés gyorsabb és biztonságosabb lesz a város körül. Az elmúlt években orvosi rendelőket, óvodákat és bölcsődéket újítottunk fel, de ami talán a legfontosabb, hogy Nagykanizsán nem kevesebb, mint körülbelül 2 ezer új munkahely létesült. Ezzel összefüggésben ismét a valóság hangján szólok, amikor közlöm, hogy városunkban a munkanélküliség 12 százalékról mindössze 4 százalék körülire csökkent.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az előbb ismertetett eredmények 2019 óta a helyi baloldali ellenzéki többség ellenállása, akadékoskodása ellenére születtek meg Nagykanizsán. Sokkal több mindent elérhettünk volna, ha a kanizsai baloldalnak nem az lenne jó, ha Kanizsának rossz. Június 9-én választ az ország. Nagykanizsán is polgármestert és önkormányzati képviselőket választanak a helyi polgárok. Kanizsa fejlődése 2019 óta megtorpant, és ezt már a kanizsaiak is látják. Bízom benne, hogy június 9-én azoknak a Fidesz-KDNP-s jelölteknek szavaznak bizalmat, akik élvezik a kormány támogatását, képesek együttműködni mindenkivel és újra fejlődési pályára állítják Nagykanizsát, amit ez a nagymúltú város megérdemel. Ezzel köszönöm meg, hogy meghallgattak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage