VARJU LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Korábban több alkalommal utaltam Újpest jelmondatára, amely úgy hangzik, hogy az ember a legfontosabb érték. Ezek lehetnek hivatalosan csengő szavak, ha az önkormányzat munkáját ecsetelem, de lehetnek csillogó szemeket okozó élmények, amikor egy játszótér átadását követően ezren is eljönnek a használatba vételre. De most egy másik ilyen eseményről szeretnék beszélni, egy újabb példával Újpestről.

Az újpesti víztorony városunk ikonikus építménye. Nincs újpesti, kinek szívét ne dobogtatná meg a látvány, amikor a XV. kerületi felüljáró felől érkezve felbukkan az építmény és mutatja, hogy hazaérkeztünk. Az újpesti víztorony egy lenyűgöző műemlék, amely a városrész történelmének és kulturális örökségének fontos részét képezi. Az 1911-12-ben épült torony a modern vasbeton-technológia egyik korai alkalmazásának számított, és az építészet terén is jelentős innovációt képvisel. A víztorony nem csupán a környék vízellátását biztosította, hanem a városkép meghatározó eleme is volt, amely büszkeséggel töltötte el az újpestieket.

A torony története során több próbatételen is átesett, többek között a második világháború idején, amikor a nyilasok megpróbálták felrobbantani, de az újpesti partizánok bátorságának köszönhetően megmenekült, amiért ma is hálásak vagyunk nekik, és rendszeresen megemlékezünk erről.

A víztorony 2003 óta áll üzemen kívül, de kerületi közösségünk kezdeményezése és a városvezetés elkötelezettsége révén a jövőben a város felelősségébe kerülve, új funkcióját megtalálva a kerület friss büszkeségévé válhat. Olyan célokat tűzünk ki, amelyek méltóak a városunkhoz, Újpesthez, és amelyek megvalósulására büszkék lehetünk majd mindannyian.

(21.50)

Ezért örülök annak, hogy dr. Trippon Norbert polgármesterjelölt és csapata mindent megtesz annak érdekében, hogy a víztornyunk, gyönyörű építészeti örökségünk Újpest városa által méltó állapotba kerüljön. Ebben nagyon számítunk minden újpesti támogatására. Már most azon dolgoznak a városvezetőink, hogy a következő önkormányzati ciklusban az újpesti víztorony visszanyerje régi fényét, kívül-belül megújuljon, és újra olyan állapotba hozzuk, amely méltó Újpesthez, amelyet ez a csodálatos műemlék épület igazán megérdemel, hiszen az ország egyik legkülönlegesebb építményéről van szó. A víztorony Újpest városképének meghatározó eleme lesz, amely hozzájárul a kerület identitásának megerősítéséhez s a lakosság összetartozás-érzéséhez.

A víztorony újrafelfedezése nem csupán építészeti, hanem közösségi szempontból is fontos, hiszen a közösségi egyeztetések keretében alakítjuk ki az új funkcióját. A víztorony jövőbeni hasznosításával kapcsolatos javaslatok között szerepel kulturális és közösségi rendezvények helyszínéül szolgáló tér kialakítása, valamint a helyi történelem és örökség bemutatására alkalmas kiállítóterek létrehozatala. A felújítás során a modern technológiák, a fenntarthatóság szempontjai is érvényesülhetnek majd, így a víztorony nemcsak múltjában, hanem jövőjében is kiemelkedő szerepet tölthet be Újpest életében. A projekt sikere nemcsak a helyi közösség számára jelent pozitív változást, hanem a városrész turisztikai vonzerejét is növelheti. A víztorony így válhat az újpesti identitás, büszkeség megújult szimbólumává, amely a jövő generációk számára is megőrzi a kerület gazdag történetét és kulturális örökségét.

Bízom benne, hogy önkormányzatunk belátható időn belül saját tulajdonába veszi az épületet, és ezzel a felelősséggel fogunk gondoskodni róla. Folytatjuk ezt a munkát. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a Párbeszéd soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage