TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Polgártársak! A választási kampány utolsó előtti parlamenti felszólalásában a politikai pedofília jelentette problémára szeretném felhívni a figyelmet. Most tehát nem pedofil politikusokról, pedofil papokról vagy pedofil fideszes igazgatókról lesz szó, és nem is az ezek bűneit eltussoló, a bűnösöket felmentő fideszes hatalomról beszélek, de tény, hogy a Fidesz kegyelmi botránya nagyobb figyelmet irányított a gyermekvédelem egyéb aspektusaira is.

A gyermekjogok a közelmúltban egyre gyakrabban jelennek meg a közbeszédben, de a gyermekek még mindig nem kapják meg azt az értő figyelmet és azt a védelmet, amelyet megérdemelnének és amire rászorulnak, azzal pedig szinte egyáltalán nem foglalkoznak, nem foglalkozunk  ha lehetek önkritikus e helyütt , hogy miképpen védjük meg a gyermekeket a politikai kampányok káros hatásaitól. Ahogy a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány kiadványa írja: „A gyerek nem biodíszlet, hanem olyan 18 év alatti személy, akinek különleges jogai vannak: nem táncolni, szavalni, szalagot vágni, fotózkodni kell vele, hanem megkérdezni a véleményét az őt érintő kérdésekben.”

Egy friss, ma publikált felmérés szerint a nagyvárosi és kerületi polgármesterjelöltek 31 százaléka a kampányban etikátlanul eszközként használja a gyerekeket, vagyis a politikai pedofília bűnébe esik. A fideszes jelöltek esetében sokkal rosszabb a helyzet, a kormánypártiak 41 százaléka, míg az ellenzéki jelöltek 23 százaléka kampányol gyerekekkel. A leginkább emlékezetes eset Orbán Viktor szégyene, aki 2018-ban óvodás gyerekek között kampányolt, amiért egy bátor pillanatában még a Nemzeti Választási Bizottság is megbírságolta. Az ilyen esetek nemcsak az érintett gyermekeknek és a családjuknak okoznak traumát, de rámutatnak arra is, hogy mennyire sürgető az érdemi intézkedések meghozatala a gyermekek jogainak érdekében. És nem lehet szó nélkül elmenni a kormányzati óriásplakátok mellett, amelyek a vizuális környezetszennyezésen túl lelki károkat is okoznak. A háborúval fenyegető, országszerte mindenhol fellelhető, üvöltő hazugságokkal teli, uszító kampányplakátokat mégis hogyan lehetne elmagyarázni a gyerekeknek? Erre a kérdésre nincs jó válasz.

Az ilyen esetekre való reagálásnak mindenekelőtt az áldozatok támogatására és a jogsértések felderítésére kell irányulnia. Ugyanakkor a megelőzés is legalább annyira fontos, és ehhez széles körű társadalmi együttműködésre van szükség, hogy megóvjuk a gyerekeket a politikai kampányok által rejtett veszélyektől. Az első lépés az lenne, hogy megértsük és elismerjük a gyermekek jogait, valamint azt, hogy a politikai kampányban való részvételüknek milyen kockázatai lehetnek. Az UNICEF által készített dokumentum részletesen foglalkozik a gyermekek jogainak védelmével, és fontos kiemelni, hogy a politikai kampányokban való részvételüknek minden esetben a gyermek legjobb érdekeit kell szem előtt tartaniuk.

Tisztelt Képviselőtársak! A gyermekek védelme mindenki közös felelőssége, mindannyiunknak fel kell lépnünk az ilyen esetek ellen, ahol a politika és a gyermekek jogai ütközésbe kerülnek, és biztosítanunk kell, hogy minden gyermek biztonságban érezhesse magát a politikai kampányok zajában is.

A mai nap legszégyenteljesebb mozzanata is ehhez a kérdéskörhöz kapcsolódik. Ma lett volna lehetőség arra, hogy a kormánypárti többség napirendre vegye a civilek, szakemberek által is támogatott, „A gyermekek védelme érdekében szükséges azonnali intézkedésekről” címmel benyújtott határozati javaslatot. Ez egy fontos gesztus lehetett volna, egy üzenet arról, hogy talán mégis készek lennének arra, hogy kidolgozzunk egy valós, valódi nemzeti minimumot, egy konszenzust a gyerekek tényleges védelméről. Ma még lehetőségük lett volna arra, hogy figyelembe vegyék a szakemberek figyelmeztetéseit, a kérlelhetetlen tényeket, az aggasztó helyzetet, amelyet csak közösen tudunk kezelni. Sajnálatos és szégyenletes, hogy a fideszes kollégáink még erre sem voltak hajlandók, ezért minden felelősség név szerint őket, a kormánypárti többséget terheli. Köszönöm szépen. (Taps a DK és a Momentum soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage