UNGÁR PÉTER (LMP): Tisztelt Országgyűlés! Pár nap múlva választások lesznek. Tegnap jelen voltam a közmédiának egy közéletimonológ-tartalmú beszélgetésén, amelyet önök vitának hívnak, és amelyben bár vitázni nem volt lehetőség, de mindenki legalább pár percben tudta értelmezni azt, hogy mit csinálna Európában.

Most sajnos nem a közmédiában, hanem egy online csatornán zajlik a főpolgármester-jelöltek valódi vitája, megmutatva azt, hogy milyen az, ha valódi verseny van egy pozícióért, és milyen az, hogyha egy valódi verseny valódi vitát jelent.

Mi azért gondoljuk azt, hogy Vitézy Dávid lesz Budapest következő főpolgármestere, mert egyértelműen azt gondoljuk, hogy a budapestiek többsége egyetért azzal, hogy rend és tisztaság kell a budapesti tömegközlekedésben. Karácsony Gergely főpolgármester úr azt mondta, hogy a BKK-rendészet-javaslatot megfogalmazók menjenek el a fenébe, és hogy uszítók. Ezzel szemben a többség, aki tömegközlekedésen utazik, pontosan tudja, hogy semmi uszító nincs abban, hogy a jegyet és bérletet megvevő embereknek joguk van rendben és tisztaságban utazni, és hogy azokat, akik megsértik azt az utazási szabályt, ami még Demszky Gábor alatt lett bevezetve, leszállíthassák a tömegközlekedési eszközökről.

Ez a vita megmutatja azt, hogy Budapest vezetésére nem egy olyan ember kell, aki a politikai korrektséget tartja a legfontosabbnak, hanem egy olyan ember kell, aki valójában tudja üzemeltetni és vezetni ezt a várost. (Dr. Vadai Ágnes: Karácsony Gergely!)

Az a nagyon fontos ebben a versenyben, hogy végre nemcsak az alapján dönthetnek egy főpolgármesteri választáson a budapestiek, hogy ki mit gondol országos politikai kérdésekről, arról, hogy kelle közvetlen elnökválasztás vagy nem, hanem az alapján dönthetnek, hogy kit tartanak megfelelő településvezetőnek. Higgyék el, hogy jobbat tesz a városnak, mindenkinek jobbat tesz, ha egy olyan ember vezeti a várost, aki ért hozzá! A Demokratikus Koalíció szavazóinak, a Momentum szavazóinak is jobbat tesz, hogyha egy olyan ember vezeti a várost, aki ért ahhoz, amit csinál, és nem azzal tölti az idejét, hogy különböző litániákban panaszkodik arról, hogy ő a körülmények áldozata.

A főpolgármester-választás fontos, hamarosan erről is szó lesz. Egy olyan választás lesz, amiben mindenkinek kettő szavazata lesz: lesz egyszer szavazata arról, hogy ki vezesse Budapestet, és lesz egy szavazata arról, hogy a Fővárosi Közgyűlésben milyen képviselők üljenek. Olyan képviselők üljenek, akik a magánszektorban bizonyították azt, hogy képesek dolgokat megcsinálni, vagy olyanok, akikről vagy nem tudjuk pontosan, hogy kicsodák, vagy pedig az a baj, hogy sajnos pontosan tudjuk, hogy kicsodák.

Összességében egy olyan döntésük van, amivel új többséget tudnak megteremteni a budapestiek; és ha új többséget teremtenek meg, ahhoz új főpolgármester kell. Ez egy nagyon szép város, nagyon sok gyönyörű dolog van benne, és Karácsony Gergely sem egy rossz ember. Mégis, Karácsony Gergely nem valójában szeretné a várost vezetni, ő tökéletesen jó munkát fog végezni a Fővárosi Közgyűlésben mint a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője. Ebben a munkában biztos sikereket fog elérni, és biztos vagyok benne, hogy mint a Demokratikus Koalíció fővárosi frakcióvezetője, minden olyan javaslatot támogatni fog, amivel egyetért. De vezetni, irányítani ezt a várost nem kell neki tovább, nyűgnek érzi. Szabadítsuk meg ettől a nyűgtől!

A Fővárosi Közgyűlés pedig egy olyan hely lesz végre, amiben megmutatjuk, hogy Budapesten igenis vannak vélemények, kompromisszumok, viták; lehet szavazni olyanokra, akik azt ígérik, amit a Bourbonok, vagy lehet szavazni olyanokra, akik a valódi változást ígérik.

Összességében talán azt lehet mondani, hogy a köztévés egyszemélyes monológdráma után a Partizánon található vita megmutatja  ami éppen most folyik , hogy van verseny Budapesten pozícióért; ezt a versenyt élvezetesebb nézni, mint azt a vonatszerencsétlenséget, amiben tegnap Dobrev Klárával még itt a teremben ketten részt vettünk, és ennél egy sokkal jobb és sokkal érdekesebb politikát fog hozni egy Fővárosi Közgyűlés, amelyben ismételten számítunk Karácsony Gergely megfeszített munkájára a Demokratikus Koalíció frakcióvezetőjeként, és számítunk arra, hogy támogassa Vitézy Dávid főpolgármester javaslatait. (Dr. Vadai Ágnes: Hajrá, Karácsony Gergő!) Átadom önnek a szót! (Taps az LMP padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage