GYURCSÁNY FERENC (DK): Nem tudom. Tehát ha nekem az a véleményem, hogy bűnöző a köztársasági elnök, az lehet, hogy nem egyezik az ön véleményével, de lehet ez a véleményem, és ön emiatt nem tehet nekem, azt hiszem, hogy szemrehányást, vagy ha igen, akkor lesz véleményem önről is. Melyiket választja? (Az elnök széttárja karjait.  Taps a DK soraiból.)

Szóval, hölgyeim és uraim, bemutattuk azokat a dokumentumokat, amelyek szerint Sulyok Tamás törvényt sértett. Bemutattuk? Bemutattuk. Mi volt ez a törvénysértés? Az, hogy magyar földeket külföldiek kezébe játszott át. Vitatták, bárki is vitatta, hogy ez a cselekmény törvénysértő volt akkor, amikor elkövették, és törvénysértő ma is? Nem, nem vitatták. Vitatták, hogy a bemutatott dokumentumok igazolják a bűncselekmény megtörténtét? Nem, nem vitatták. Vitatták, hogy a bemutatott dokumentumok hitelesek? Nem, nem vitatták. Bármi módon hitelesen, ellenőrizhetően cáfolta Sulyok Tamás, hogy mindezek ellenére mégsem követte el a szóban forgó bűncselekményt? Nem, nem cáfolta. Hát, akkor ezzel a kör bezárult: Sulyok Tamás  elnök úr, nem tudok mást mondani!  akkor szerintünk, ön szerint talán nem, köztörvényes bűnöző.

A második kérdés, hogy miért nem maradhat a helyén. Erkölcsi természetű megjegyzést nem teszek, mert azt hiszem, hogy az ő esetében és az őt hatalomban tartók esetében ez falra hányt borsó lenne, ragaszkodom kizárólag alkotmányos típusú érvekhez. Kívánjuke, hogy az elnök döntései során kizárólag a jog és saját meggyőződésének szempontjait vegye figyelembe? Igen, ezt kívánjuk. Lehete ezekben a döntésekben szerepe bármilyen más, ettől független harmadik tényezőnek? Nem, nem lehet. Tehát azt kívánjuk, hogy az elnök döntéseiben független legyen? Igen, azt kívánjuk.

Lehete független egy elnök, hogyha nyilvánvalóan bűnös? Nem lehet. Miért nem lehet? Azért, mert a bűnös befolyásolható; mert a bűnös elnököt nem a közbizalom, hanem a Fidesz hatalmi akarata tartja a hivatalában.

(20.40)

És akkor ennélfogva Sulyok Tamás köztársasági elnök többé nem köztársasági elnök, hanem Orbán Viktor elnöki hivatalának szolgalelkű titkára. Miért baj ez? Azért például, mert az elnöknek olyan intézmények vezetőit kell kineveznie, amely intézményeknek függetlennek kell lennie a kormánytól, ez a dolguk: a jegybank elnöke, a médiahatóság elnöke. Ha az elnök Orbántól függ, akkor Orbántól független embereket fog kinevezni? Nem, nem független embereket fog kinevezni. Foglaljuk össze: ha az elnök bűnös, akkor nem lehet független, ha nem független, akkor alkalmatlan alkotmányos szerepére, működése sérti az alkotmányt, ezért nem maradhat a helyén az elnök, ezért kell mennie.

Mi a dolga az ellenzéknek egy ilyen helyzetben? Egy: ezt minden lehetséges alkalommal el kell mondani, akkor is, ha van, akinek ez az érzékenységét sérti, tudniillik azt, hogy az elnök köztörvényes bűnöző. Második: minden kapcsolatot meg kell szakítani az elnökkel  mondom az ellenzéki képviselőknek , nem kell vele levelezni, a meghívását nem kell elfogadni, az ellenzéknek el kell kerülnie Sulyok Tamást, át kell rajta nézni, mint ha elnökként nem létezne.

Záró megjegyzésem következik: ellenzéki politikusok, képviselőjelöltek, polgármesterjelöltek sorát zaklatja ez a kormány, a választások közeledtével rágalmazza a kormány. Közben az elnök csücsül csendben, saját bűnének súlya alatt némán. Az elnök az ország szégyene, a mi közös szégyenünk, nem maradhat a helyén, mert köztörvényes bűnöző. Köszönöm szépen. (Taps.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage