DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A tegnapi választásról röviden. Először is szeretném megköszönni minden állampolgárnak, aki élt demokratikus jogával. Rendkívül magas volt a részvételi hajlandóság. Ez azt is mutatja, hogy a magyar demokrácia nem csupán jól van, de erős is, és mindenkinek megadja a lehetőséget, minden politikai erőnek, hogy eredményes legyen, régieknek, újaknak is.

Ön  talán nem ok nélkül  nem beszélt az európai választás eredményéről, úgyhogy szeretnék erre azért reagálni. A kormánypártok 44 százalékos eredményt értek el. Azt gondolom, nem nagyon van olyan párt Európában, amelyik ne szeretne cserélni ezzel az eredménnyel, vagy ne szeretne ilyen eredményt magának. Ez a legjobb európai parlamenti választási eredményünk, amióta európai parlamenti választásokat rendeznek Magyarországon (Szabó Timea felnevet.), több mint 2 millió szavazatot kaptunk. Hiába próbálja ezt kétségbe vonni képviselő asszony, ellenőrizheti: a több mint 2 millió szavazat az eddigi legtöbb. Az üzenet is egyértelmű: a kormány azon lesz, hogy a békevágyat képviselje a következő hetek, hónapok tárgyalásain.

Ami a fővárosi ügyeket illeti, először is a közgyűlési lista ügyéről: alapvető tény, hogy az első helyet a kormánypártok szerezték meg. Köszönjük mindazoknak a támogatását, akik a Fidesz-KDNP listáját tüntették ki bizalmukkal; és természetesen azokat is képviseljük majd, azokért is dolgozunk majd, akik bármilyen okból nem így tettek, és másokat támogattak.

Budapesten a főpolgármesteri versenyben rendkívül szoros eredmény született, és függetlenül attól, hogy Vitézy Dávid kére majd újraszámlálást, szeretnék eredményes munkát kívánni a majdan hivatalba lépő főpolgármesternek. Mindannyiunknak, nem csak a budapestieknek érdeke, hogy ez a város jól működjön és élhető legyen. A főváros közös büszkeségpontunk, de mi úgy érezzük, hogy az elmúlt években nehezebb és idegőrlőbb lett a fővárosi élet. Ez különösen a közlekedés és a köztisztaság ügyében volt negatív értelemben véve látványos.

Fontos körülmény, hogy az ön állításaival ellentétben a fővárosba a lakosságarányhoz mérten vagy ahhoz hasonlítva több állami támogatás érkezik. Ezért újulhattak meg kulturális és közösségi terek, és ezért voltak folyamatosak például a köz- és felsőoktatási fejlesztések. És ami a kérdés költségvetési oldalát illeti, rekord iparűzésiadó-bevételeivel a Városházának eddig is lehetett volna mozgástere a cselekvéshez, és ezután is lehetne, és ha ennek ellenére is apad a Városháza kasszája, akkor annak valamilyen más oka van. Mindenki tudja, hogy a rekord iparűzésiadó-bevételek ellenére a főváros nagy bajban van, így a majdan hivatalba lépő főpolgármesternek egyik fő feladata lesz, hogy ezt a problémát valahogy orvosolja.

Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek még egyszer, aki a fővárosban minket támogatott, és egyúttal minden választónak, aki részt vett a választáson. Azt reméljük az újonnan hivatalba lépő városvezetéstől, hogy a következő öt év dinamikusabb, cselekvésben jóval bővelkedőbb lesz, és ha így lesz, akkor a kormány ehhez a munkához a maga részéről minden támogatást megad.

És hogy egyébként a kormány számára mi a tanulsága ezeknek a választási eredményeknek, egyetlen szóban foglalhatjuk össze: munka  az eddigieknél is több munkára van szükség. Azon leszünk, hogy megfeleljünk ennek az elvárásnak. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage