SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim és különösen tisztelt Kormánypárti Képviselők, Fidesz-KDNP! Önök, ugye, tulajdonképpen megnyerték tegnap az európai parlamenti választást, bár arányosan a valaha volt legrosszabb eredménnyel (Dömötör Csaba: Mi 2 millió szavazatot kaptunk!), és őszintén szólva, nagyon remélem, hogy ez a tendencia marad, és a választási eredményeik mostantól egyre csak romlani fognak.

De a másik meccsüket elveszítették. Budapest továbbra is szabad, zöld és szolidáris város maradhat, bár önök mindent elkövettek, hogy ne így legyen. A kampány elejétől fogva megvolt a stratégia: lesz egy fideszes „A” jelölt, aki ugye, jól látható, és nincs is saját üzenete, csak negatív kampányt folytat Karácsony Gergely ellen; és lesz egy „B” jelölt, aki egy emberarcú szakpolitikusnak tűnik, majd az utolsó pillanatban, amikor az önök mérései ezt előnyösnek mutatják, őt tolják majd előtérbe; az „A” jelöltjük, Szentkirályi visszalép, és a „B” jelölt, Vitézy pedig trójai faló gyanánt beviszi önöket a fővárosba. Én már egy ideje politizálok, de bevallom, engem is meglepett az a vehemencia, ahogyan az utolsó két napban a teljes Fidesz-propaganda, a Megafontól a Magyar Nemzetig Vitézyre való szavazásra buzdított. Bayer Zsolt egyenesen az ősi, a magyar, a sztyeppei harcmodor jegyében igyekezett mindenkit rávenni, hogy Vitézyre szavazzon. Orbán Ráhel Insta-sztoriban kampányolt Vitézynek, és maga Orbán Viktor is elmondta, hogy rá szavaz.

Azért egy pillanatra itt egyébként álljunk meg, és most főleg azokhoz az ellenzéki szavazókhoz szólok, akik hittek Vitézynek: 14 év Fidesz-kétharmad után el tudják képzelni, hogy a fél Orbán család egy valóban független jelölt mellett kampányol?

De a Fideszen kívül még egy pártot meg kell említenem, az LMP-t, akik most, ugye, éppen elmenekültek (Rétvári Bence: Te is a tagja voltál, nem?  Dr. Répássy Róbert: Ott kezdtél!), de akik kezdettől fogva tudatosan részt vettek ebben a színjátékban. Az LMP elnöke, Ungár Péter mintegy 250 millió forintot költött saját tekintélyes vagyonából arra, hogy magukat ellenzéki zöldpártnak hazudva, megbuktassa Budapest első zöld és ellenzéki főpolgármesterét. Tette ezt egyrészt abból az érdekből, hogy az EP-választáson várhatóan, ugye, csúfosan leszereplő pártját valahogyan átmentse a fővárosba, másrészt pedig azért, mert valamiért megérte számára összejátszani a Fidesszel. De az árulók előbb-utóbb elnyerik méltó büntetésüket; én nem lennék most Ungár Péter helyében, még akkor sem, ha nekem egyébként soha nem lesz közel sem annyi pénzem, hogy komplett főpolgármester-jelölteket vásároljak magamnak. (Moraj.)

(13.20)

És akkor nézzük meg egyébként, hogy mi az a munka, amit Karácsony Gergely folytatni fog annak érdekében, hogy Budapest mindannyiunk közös otthona legyen!

Karácsony Gergely és csapata az elmúlt öt évben kilométerek százain csillapította a forgalmat (Derültség a kormánypárti oldalon.), biciklizhetővé tette a várost, használhatóvá és népszerűvé tette a közbiciklirendszert (Zaj és taps a kormánypártok soraiban.), gyalogosbaráttá tett egy sor csomópontot, a 14 év alatti gyerekek és az álláskeresők számára ingyenessé és mindenkinek olcsóbbá tette a közösségi közlekedést. (Rétvári Bence: Csak így tovább!) Alacsonypadlós lett az összes busz, és mobiltelefonon is jól használható elektronikus jegyrendszert vezetett be anélkül, hogy milliárdokat szórt volna el beléptetőkapukra. Felújította a Blahát és a Lánchidat, utóbbit a fővárosi lakosság megkérdezése után autómentessé tette. 35 ezerrel több a fa a város területén, mint öt éve. Új közparkok jöttek létre, 200 hektárnyi új terület lett védett, macskamentára cserélte a műfüvet az Andrássyn, megvédte a Római-partot az önök mobilgátjától, pályázatot hirdetett lakótelepek és társasházi udvarok zöldítésére, és manapság az önök által lekaszált, méhlegelőnek hívott vadvirágos réteket telepített az erre alkalmas helyekre. (Rétvári Bence: Vadvirágos rétet a Váci útra!)

Több mint 350 embert segítettek a hajléktalanságból olcsó bérlakásba. Uniós finanszírozást szereztek új lakbértámogatási programhoz és a hajléktalanná válás megelőzéséhez is. A lepusztult fővárosi bérlakások közel harmadát sikerült újra lakhatóvá tenni. Közvetlen uniós forrást szereztek bérlakásépítésre, és elindult a lakásügynökség is. (Dr. Koncz Zsófia: A kampánynak már vége van!) Újraindult a Fővárosi Szolidaritási Alap  amit egyébként Tarlós szüntetett meg  és a Tarlós idején felszámolt fővárosi lakásrezsi-támogatási program is. Emellett sikerült garantálni a fővárosi színházak és a Fesztiválzenekar finanszírozását, új roma kulturális központot hoztak létre, több mint háromszáz épület került védelem alá, és elindult a részvételi demokrácia egy sor eszköze, a közösségi tervezés, a közösségi költségvetés, a budapesti polgári kezdeményezés intézménye, és rendszeres lett az együttműködés a civil szférával és a szakszervezetekkel.

Itt szeretném megköszönni a szavazóinknak, Karácsony Gergely szavazóinak, hogy Budapest köztársaság maradhat. Az emberek hatalma győzött a hatalom emberei felett akkor is, ha önök mindent megtettek az ennek ellenkezője érdekében, és mi így továbbra is jövőt adunk Budapestnek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Párbeszéd soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage