DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony, Alelnök Asszony! Az én első szavam is az, hogy megköszönöm a választóknak, hogy a tegnapi napon ilyen nagy arányban vettek részt a választásokon. Soha, sem önkormányzati választáson, sem európai parlamenti választáson nem kívánt még élni ilyen sok választó a választójogával.

Annak is örülök, hogy az előttünk felszólaló mindegyik ellenzéki képviselő örülni tudott a választások eredményének. (Derültség a kormánypártok soraiban.) Hadd örüljünk mi is, mi, akik megnyertük a választásokat (Derültség a kormánypártok soraiban.), mi is hadd örüljünk ennek a tegnapi eredménynek, és mi is úgy gondoljuk, hogy a tegnapi nap a demokrácia ünnepe volt  ahogy szokták mondani. Főleg a győztesek nézőpontjából mindenképpen öröm ez.

És hadd jegyezzem meg, képviselő asszony, hogy bár ön bizonyos kritikával illette a választási eljárást vagy a választások körülményeit, mégis azt gondolom, hogy a tegnapi nap azt bizonyította, hogy a magyarországi választási eljárás demokratikus, tisztességes és jogállami körülmények között zajlik. A mai napig sem tudunk olyan jogsértésekről, amelyekre ne lenne jogorvoslati lehetőség, minden jogorvoslati fórum működik, megfelelően elbírálja a kifogásokat, a fellebbezéseket, akár a bírósági eljárás is működik. Úgy gondolom tehát, hogy ez is büszkeségre ad okot, hogy a választási eljárásunk demokratikus és törvényes is.

Tisztelt Képviselő Asszony! Azzal kapcsolatban, hogy ön úgy fogalmazott, hogy a pártját elhallgatja a sajtó, én azért vagyok visszafogottabb ebben a tekintetben, mert a sajtószabadsággal együtt jár, hogy az egyes sajtóorgánumok maguk döntik el, hogy kit milyen mennyiségben, milyen terjedelemben kívánnak szerepeltetni, kit milyen módon jelenítenek meg. Szerintem aki a magyar sajtóviszonyokat látja, aki számos forrásból tájékozódik, több forrásból is tájékozódik, az nagyjából látja azt, hogy milyen sajtóviszonyok vannak Magyarországon. Itt is csak hadd hívjam fel a figyelmet, hogy sokan bírálják a magyarországi sajtóviszonyokat, és éppen a tegnapi választás mutatta be, hogy nagyon színes, nagyon sokféle a magyarországi sajtó, mindenki megtalálja benne azt a lehetőséget, hogy eljusson a választóihoz, persze olyan terjedelemben, ahogy azt a sajtó maga akarja – hát, ezt hívják sajtószabadságnak.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! A tegnapi napon valóban olyan eredmény született, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage