SOLTÉSZ MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Köszönöm szépen egyrészt a visszafogott és kritikus hangvételű hozzászólását. Úgy gondolom, sokkal becsületesebb így, mint, mondjuk, a Momentum, akik be sem jöttek, és most már nemhogy 11 órára, de 1 órára sem tudnak bejönni a parlamentbe  jellemzi a pártjukat.

De köszönöm szépen, hogy ön ezt feltárta, elmondta, azt is, hogy miért küzdöttek, és hogyan. Én önöknek csak annyit szeretnék mondani, hogy sok minden bebizonyosodott ezen a választáson, illetve az elmúlt időszakban, hiszen sokan itt voltunk a parlamentben korábban, amikor a Jobbik a radikális nemzeti pártból bizony áthajózott, és balra vette az ívet, és nem is kicsit. Emlékszünk, ami a parlamentben történt karácsony előtt. Nem volt szép időszak. Talán önöknek egy tanulság, hogy először azok, akik tárt karokkal várták a pártjukat, sőt mindent megígértek, azok abban a pillanatban, amikor nem kellettek már, páros lábbal rúgtak beléjük, önökbe. Szerintem ez egy hatalmas nagy tanulság mindenkinek.

Tulajdonképp ez azt is mutatja, hogy a kormányt nem lehet oda-vissza rángatni, összevissza, tehát hol nemzeti értékek mellett letenni a voksot, hol meg, mondjuk, beállni Gyurcsány Ferenc ölelésébe. Önöket ő agyonszorította. Éppen ezért mondom azt, amivel kezdtem, hogy köszönöm a hozzászólását, mert nyilván ez bizonyítja azt a változást, ami itt a parlamentben is és hozzáteszem, természetesen a tegnapi választásokon is kiderült, miszerint nem kormányváltó hangulat volt, hanem ellenzékváltó.

Emlékezzünk vissza, Dobrev Klára azt hangsúlyozta, és azt mondta, hogy meglesz a választás, európai uniós választás, és utána nekiesünk a Fidesz-KDNP-kormánynak, mert úgyis úgy leszerepelünk, hogy attól kezdve előre hozott választást kell hozni! Hallottuk előbb Rétvári államtitkár úrtól: soha ennyien európai uniós választáson a Fidesz-KDNP-re nem szavaztak, több mint 2 millióan.

Azt is kell mondanom, és az is a demokrácia ünnepe, hiába próbálja Magyarországot folyamatosan besározni a baloldali pártok közössége, hogy igenis a demokrácia jól vizsgázott, többszörösen is. Ennyien elmentek szavazni, hiszen az az 58,1 százalék igenis magas részvételi arány.

Az is nagyon nagy dolog, hogy annyian tudtak indulni civil szervezetek is, valódi civil szervezetek, hozzáteszem, nem sunyiban általában a Soros vagy pedig a DK és mások által támogatott civil szervezetek, hanem önálló civil szervezetek kisebb önkormányzatoknál. Ez is a demokráciának igenis a bizonyítéka, és bizonyíték az is egyébként, ahogy azok az emberek dolgoztak, és még most is dolgoznak a választókerületekben a szavazatszámlálásnál tegnap hajnaltól egész éjjel, sőt a nemzetiségi választások számolását még most is folytatják. Ez is a demokrácia győzelme szerintem, hogy sok ezer ember vagy tízezrek vállalják ezt a munkát, és mutatják be azt, hogy igenis ezért a nemzetért, ezért a közösségért érdemes szolgálni.

Befejezésül, tisztelt hölgyeim és uraim, én köszönöm azoknak a felszólalását, így mint frakcióvezetőét az ön felszólalását is, akik nem azonnal sároznak, pocskondiáznak. Itt hallhattunk korábban egy felszólalást; elmondták, ki is menekültek, el is mentek. Olyan sikert értek el, hogy most már ki is menekültek innen ebből a patkóból, de azt kell mondanom, hogy biztos, hogy a stíluson, biztos, hogy az országhoz való viszonyon, tehát hogy mondjuk, nem áruljuk külföldön a hazát és sok minden mást, ezen változtatni kell, mert bárhova körülnézünk, szerte a világban, olyat, amit a Momentum megtett, olyat, amit a DK megtett az elmúlt évek során, egyetlen országban sem tapasztaltunk. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage