KOMJÁTHI IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Pártelnökké és képviselővé választásomkor arra tettem hitet, hogy a Magyar Szocialista Párt a politika emberi hangja lesz. Az első pillanattól kezdve, amikor bizottsági ülésekre mentem, vagy felszólaltam itt, a plenáris ülésen, akkor mindig arra tettem a hangsúlyt, hogy az emberség, a megbecsülés, az odafigyelés, a gondoskodás legyen a politika fő fókuszában.

Többször kértem önöket, a lehető legtöbb alkalommal, hogy vannak ügyek, amelyeket vegyünk ki a pártpolitizálás mocsarából, emeljük ki például a gyermekvédelem ügyét, vagy emeljük ki, mondjuk, a mellrák elleni közös küzdelem ügyét. Önök ebben nem voltak partnerek. Éppen ezért tudom, hogy nagy csalódást okoztam önöknek, amikor a gyári munkásból lett képviselő és pártelnök nem lett egy Jakab Péter 2.0, és nem látványos performanszokat csináltam. De nem tettem le erről a hitemről, és nem tettek le politikustársaim sem, mert nekünk az ember áll a politikánk központjában. Éppen ezért éltük meg rendkívül rosszul ezt a kampányt.

Milyen párt az, amely gyűlölettel mérgezi meg az országot? Milyen miniszterelnök az, aki félelmet ébreszt az emberek szívében, és azzal kampányol? Önök megtehették volna azt, hogy, mondjuk, a sikereikkel kampányolnak, ha van ilyen. Mégis hogyan kampányoltak volna azzal, hogy rendbe raktuk az egészségügyet, hiszen komplett szülészetek, gyermekklinikák, gyermekosztályok zárnak be?

Hogyan kampányoltak volna azzal, hogy megvédik a munkavállalók jogait, amikor 2010 óta a földbe döngölik a szakszervezeteket, amikor eltakarítják a külföldi nagytőke elől a jogszabályokat és a törvényeket, amelyek védik a dolgozókat?

Hogyan kampányolhattak volna önök azzal, hogy megvédik a magyar munkavállalókat, amikor csak a tavalyi évben 20 658 munkabaleset történt? 62 halálos munkabaleset történt: 62 honfitársunk nem tudott hazamenni a családjához, mert meghalt, mert önök lecsökkentették a munkavédelmi és munkaügyi képviselők számát, ahogy ezt megtudtam államtitkár úr válaszából. 2010 előtt 1047 ellenőr volt, most pedig 300.

Hogyan kampányoltak volna önök, és tették volna óriásplakátokra azt, hogy erősítik a szociális szférát, miközben egy kis település szociális intézményének vezetője mesterdiplomával nettó 390 ezer forintot keres?

És hogyan kampányoltak volna azzal, hogy mennyi előrelépés volt az idősgondozásban, az idősellátásban, amikor lassan ott tartunk, hogy annyira nincs szakember, hogy majd ott is Fülöp-szigeteki vendégmunkások fognak dolgozni? Ők fogják ápolni idős szüleinket, mert nem tettek semmit azért, hogy ez a helyzet változzon.

Hogyan kampányoltak volna önök azzal, hogy rendbe raktuk az oktatást, amikor a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében még mindig tömegével vannak olyan fiatalok, akik úgy kezdik a munkáséveiket, hogy rögtön munkanélküliek, merthogy maximum 8 általánosuk van, illetve úgy kerülnek egyesek, sőt nem egyesek, hanem tömegével a szakképzésbe, hogy funkcionális analfabéták? Uraim, önök nem tudtak kampányolni a sikereikkel, mert nincsenek!

(13.50)

Ezért a félelemmel kampányoltak, és félelmet tettek a magyar emberek szívébe. És tudják, hogy miért sikerült nekünk megőrizni azokat a polgármesteri, önkormányzati képviselői helyeinket, amik hagyományosan baloldaliak és szocialisták? Mert a sikerekkel kampányoltak a polgármestereink Szegeden, Kazincbarcikán, itt a kerületekben, Budapesten. És azért sikerült olyan sikereket elérnünk, mint Paks, mint Szolnok, mint Orosháza, mint Nagykanizsa, mint Keszthely, mert hittek az emberek abban, hogy azok a polgármesterek, akik a település élére kerülnek, baloldali értékrenddel rendelkeznek, amelynek közepében az ember van, a megértés, a megbecsülés, az odafigyelés, a gondoskodás.

Az MSZP a politika emberi hangja, az volt, az lesz, és nem fogjuk feladni, itt a parlamentben nagyon sokszor fogják még hallani ezt az emberi hangot. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage