BARKÓCZI BALÁZS (DK): Köszönöm. Tisztelt Ház! A tegnapi választás minden idők legmagasabb részvételét hozta mind az önkormányzati, mind az európai parlamenti választáson. A szociáldemokraták és a zöldek megőrizték a szabad Budapestet, és megőrizték fővárosi kerületeiket. Győztünk a II., a III., a IV., a VII., a VIII., a XI., a XIII., a XVIII. és a XIX. kerületben, a választókerületemben, a XV. kerületben, vagyis Rákospalotán. Pestújhelyen és Újpalotán Cserdiné Németh Angéla polgármester vezetésével az ellenzéki együttműködés stabil és megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratott. Köszönjük a budapestiek bizalmát.

A szociáldemokraták és a zöldek tegnap ezen túl megőrizték Pécset, Tatabányát és Kazincbarcikát is, valamint újabb városokat vettek el a Fidesztől. Győztünk Nagykanizsán, Szolnokon, Pápán és Orosházán. Ez azt jelenti, hogy tíz fővárosi kerületben, nyolc megyei jogú városban és számos kisebb településen vagy DK-s, vagy DK által támogatott polgármester fogja igazgatni a mindennapokat. Mindenütt természetesen ugyanazzal a felelősséggel, elhivatottsággal és odafigyeléssel fogjuk vezetni ezeket a városokat és kerületeket, mint amit már megszokhattak tőlünk, köszönjük a bizalmat mindenkinek, rá fogunk szolgálni.

Az európai parlamenti választásra térve egy dolgot biztosan kijelenthetünk: maradunk, akik vagyunk, és azt fogjuk képviselni, hogy ott van a helyünk a jövő EU-jában, vagyis az európai egyesült államokban. Mi ebben hiszünk, és ezt soha nem fogjuk feladni, mert tudjuk, hogy erős Magyarország csak erős Európában képzelhető el. Ezt képviseltük eddig is, és ezt fogjuk képviselni még akkor is, hogyha most talán úgy tűnik, hogy mindez kevésbé népszerű, mert ebben hiszünk, és ezért kelünk fel nap mint nap.

Hisszük, hogy többre vagyunk hivatottak annál, mint hogy Európa szegényháza legyünk, amolyan másodrendű európai polgárok. A szociáldemokraták és zöldek szerint az európai élet jár nekünk, magyaroknak is, aki minket támogatott, az az erős Európát és az európai Magyarországot támogatta. Köszönjük szépen nekik is a bizalmat.

Végezetül meg kell jegyeznem, hogy a DK-s EP-képviselők az egyetlenek lesznek a magyar EP-képviselők között, akik nem jobboldaliak, hanem a szociáldemokraták és zöldek képviseletében fognak dolgozni az Európai Parlamentben az elkövetkezendő öt évben. Hiszünk benne, hogy szociáldemokraták nélkül nincsen igazságos társadalom, zöldek nélkül pedig nincsen jövő. Maradunk, akik vagyunk, ezeket az elveket és értékeket fogjuk képviselni a jövőben is. A választóknak köszönjük a bizalmat, önöknek köszönöm a figyelmet. (Taps a DK soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage