DR. ZSIGMOND BARNA PÁL, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Talán nagyobb szerénységet javasolok, hiszen tegnap két választást is rendeztek, és lehet, hogy nem vette észre, de mind a két választást megnyertük, tehát győztünk. (Barkóczi Balázs: Újpesten is győztünk.) Soha ilyen győzelmet nem arattunk, és mind az önkormányzati, mind az európai parlamenti választást megnyertük. Magyarország kiállt a béke mellett, hiszen a választásoknak a tétje egyértelműen az volt, hogy a választók a békét vagy a háborút válasszák, és egyértelműen a béke mellett álltak ki mindenhol az országban. Mind a húsz vármegyei közgyűlést megnyertük, és a megyei jogú városok többségében is a fideszes jelölt nyert.

(14.00)

Önök indultak az európai parlamenti választáson egy koalícióban, és ebből a koalícióból, végül is úgy alakult, hogy csak az önök két képviselője kerül be az Európai Parlamentbe. Ez azt is jelenti, hogy a magyar választók világosan üzentek, hogy nem kérnek a hazaárulókból, nem kérnek azokból a képviselőkből, akik a brüsszeli érdekeket képviselik Magyarországon (Barkóczi Balázs: És akik orosz érdekeket? Azt hogy hívják, államtitkár úr?), és nem a magyar érdekeket képviselik Brüsszelben.

Szerintem ez a folyamat tovább fog tartani, és ha így haladnak, akkor elképzelhető, hogy ez a két képviselő sem marad, hiszen ez a lista sikeresen lenyelte a Szocialista Pártot, amelynek hallottuk itt a dicső történetét, és lenyelte azt a szövetségest, amely már korábban sem volt mérhető, de soha ilyen rosszul nem szerepeltek önök választáson, úgyhogy én mindenképpen nagyobb szerénységet javaslok önöknek.

Köszönöm szépen én is a választóknak is, hogy kiálltak a béke mellett, kiálltak a Fidesz-KDNP mellett, kiálltak a fideszes jelöltek mellett, és legyőztük a régi és az új ellenzéket is, hiszen önök is ültek már egy másik pártban, az ellenzékben nagy divat az, hogy folyamatosan átalakulnak, és keresik a helyüket. Nemhiába vannak olyan helyzetben, hogy a választók nem díjazzák ezt a teljesítményt. Úgyhogy alig látszik az önök teljesítménye, nem véletlen, hogy Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára elbújtak a választás estéjén. (Moraj a DK soraiban.  Arató Gergely: Dehogy bújtak el!) Én azt gondolom, hogy itt önnek is nagyobb szerénységet kellett volna tanúsítani.

Ami az európai színteret illeti, látható, hogy Európában is egy jobboldali áttörés történt, a legtöbb országban jól szerepeltek a jobboldali pártok. Ausztriában az FPÖ 27 százalékos eredményt ért el a korábbi 17,2 százalékos eredményéhez képest. Franciaországban történelmi győzelmet ért el a jobboldal, ami kormányválsághoz is vezetett, a Momentum nagy szövetségese igen nagy bajba került, rendkívüli, előrehozott választásokat írtak ki június 30-ára, illetve július 7-ére. Ez is jelzi azt, hogy mekkora a tétje az európai parlamenti választásoknak.

Emlékezzünk csak vissza, önök a választás előtt folyamatosan azt mondták, hogy majd itt legyőznek bennünket, és ezáltal megrendül a kormány. Hát, ez nem következett be, a kormány erősebb, mint valaha, nagyobb a támogatottságunk, mint valaha, szemben Franciaországgal, ahol bekövetkezett ez a változás, ahol a baloldali kormányról mondtak ítéletet az emberek, arról a baloldali kormányról, amelynek a vezetője több alkalommal is háborúpárti nyilatkozatot tett. Az emberek többsége ott is világosan a békét akarja, ezért is történt a változás Franciaországban.

Olaszországban is jobboldali győzelem született: Giorgia Meloni jobban szerepelt, mint korábban, 6,44 százalékról 28 százalékra erősödött. Németországban a CDU/CSU is javított az eredményén, az AfD is jó eredményt ért el. Szlovákiában Robert Fico szintén jó eredményt ért el, és Szlovéniában Janez Janša pártja szintjén győzött a választásokon. Spanyolországban is a jobboldal aratott győzelmet, tehát látható ez a változás.

Olyan erők győztek, amelyek a nemzetállamok szövetségére alapítják az Európai Uniót, amelyek azt mondják, hogy a szuverén nemzetállamok közösségének a megállapodása mentén kell folytatni az európai projektet, nem azt, amit önök mondanak, hogy egy európai egyesült államokat kell kikiáltani, és el kell vonni a nemzetállamok hatáskörét. Hiszen érthető, hogy önök ezt képviselik, gyakorlatilag mindenféle legitimáció nélküli brüsszeli bürokratáknak adnák át azt a szuverenitást, amelyet a nemzeti kormányok a választások során megszereznek a néptől.

Európában az emberek azt mondták, hogy vissza kell térni az eredeti európai projekthez, a nemzetállamok szövetségéhez, és legfőképpen pedig vissza kell térni a béke útjára. Nem szabad folytatni azt az utat, amit önök, a baloldal elkezdtek, emlékezzünk csak vissza: eleinte sisakokról volt szó, utána halált nem okozó fegyverekről volt szó, most pedig katonákról van szó. Úgyhogy a magyar választók is felismerték ezt a veszélyt.

Hadd mondjak egy számomra nagyon kedves végeredményt, ami egy picit azért összefügg azzal a teljesítménnyel is, amit önök 2010 előtt elkövettek a magyar nemzet ellen! A levélszavazásban az Unión kívüli magyar állampolgárok szavazhattak az európai parlamenti választásokon. Tudja, milyen volt az eredmény? 93 százalék szavazott a Fidesz-KDNP-listára, az önök pártja valószínűleg nulla vagy nulla körüli eredményt ért el. Ez is jelzi azt, hogy a magyar emberek hogyan vélekednek az önök nemzetpolitikájáról, arról, hogy a nemzeti sorskérdésekben hogy gondolkodnak. (Moraj és közbeszólások a DK soraiból.) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage