DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Sok minden elhangzott ma már itt, nyilván mindenki szólt az elmúlt napról, az európai és az önkormányzati választásokról.

Valóban, tegnap, június 9-én Magyarország és Európa választott. A magyarok, a magyar választópolgárok 58 százaléka vett részt a választásokon, és nyugodtan mondhatjuk és állíthatjuk az eredmények alapján, hogy az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat a Fidesz-KDNP nyerte meg, jó, ha ezt rögzítjük.

Szeretném én is megköszönni azoknak az embereknek, akik elmentek választani, minden magyar választópolgárnak, hogy részt vettek, rászánták az időt, és egy sorsdöntő kérdésben behúzták az ikszet. Köszönjük szépen azoknak az aktivistáknak, azoknak a segítőknek, akik egyébként támogatták a Fidesz-KDNP munkáját, a jelöltjeinket. Szerintem fantasztikus munkát végeztek, úgyhogy a sikernek többek között ez volt az alapja és a záloga.

Tisztelt Képviselőtársaim! Csak emlékeztetnék arra, hogy 2014-ben az európai parlamenti választásokon 28,9 százalékos volt a részvétel, 2019-ben 43,58 százalékos részvétel volt, most több mint 58 százalékos részvétel volt a választásokon, pontosan 58,47 százalék. 2014-ben az önkormányzati választásokon pedig a választópolgárok 44 százaléka vett részt, 2019-ben 48 százaléka, ezt haladtuk meg most 10 százalékkal, tehát a választópolgároknak az 58 százaléka ment el és vett részt a választásokon. Ez a demokráciánknak a sikere és eredményessége.

Rekordmagas részvételi arány volt, nem csoda, hiszen ennek a választásnak óriási tétje volt, többször elmondtuk, háború vagy béke kérdése. A magyar választók úgy ítélték meg, hogy a béke pártjára állnak, és támogatják a Fidesz-KDNP jelöltjeit minden fronton és minden fórumon. Több mint kétmillió ember szavazott a Fidesz-KDNP jelöltjeire, adott esetben nyilván a békére.

Meg kell jegyeznünk, hogy nyilván látunk változásokat, hiszen minden választás hoz néminemű átalakulást, változást, többek között látjuk azt, hogy a baloldalon milyen súlyos problémák vannak. Ez szerintem, ha tanácsot adhatok, bár nem áll szándékomban különösebben segíteni őket, de az biztos, hogy önvizsgálatra mindenképpen okot kell hogy szolgáltasson. Látjuk azt, hogy a Momentum vezetője, Donáth Anna a mai nap folyamán benyújtotta a lemondását. Tehát nagyon vigyázni kell a pártot alapító szervezetekkel és a névadással is, hiszen a Momentum  nomen est omen  egy pillanat pártja, tehát egy tovatűnő pillanatnak tűnik a Momentum. Hát, valóban így büntették a választópolgárok azokat, akik egyébként Brüsszelben és máshol a hazájuk ellen dolgoznak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, két és fél éve tart a háború, ez a szörnyű testvérháború, és mindig emlékeztetek arra, hogy főleg egy európai parlamenti választás során okunk van számonkérni az Uniót abban, hogy mit tettek azért, hogy végre béke legyen az ukrán fronton  nem sokat sajnos. Bizony-bizony emlékeztetnünk kell a brüsszeli vezetőket, hogy 2012-ben Nobel-békedíjat kapott az Európai Unió, mert igyekezett megőrizni Európa békéjét és biztonságát. Na, most ettől már nagyon távol vagyunk, és jó lenne, ha ez a fordulat, ez a változás, ez az európai parlamenti választás tényleg minél több olyan politikust juttatna döntéshozói helyzetbe, akik egyébként a tűzszünetet és a béketárgyalásokat forszíroznák és béketervekkel állnának elő, hiszen abba kell hagyni ezt az értelmetlen öldöklést.

Tisztelt Képviselőtársaim! Szerintem hibát követ el az, aki nem tanul a történelemből. Szerintem az, hogy több NATO-tagország vezetője is súlyos és káros kijelentéseket tesz, a háború eszkalációjának veszélyét jelenti. Ez a „lenni vagy nem lenni” kérdéskört veti fel mindannyiunk számára, tehát jó lenne a józanság, jó lenne a bölcsesség ebben a mai helyzetben.

Én bízom benne, hogy minél több olyan politikus került most ki Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe, hogy a józanság, a normalitás, a béke iránti vágy kerekedik felül; a magyar parlamenti képviselőink, a Fidesz-KDNP jelöltjei ezt fogják szolgálni az európai parlamenti munkájuk során is. Valóban utalt az államtitkár úr arra, hogy Európa számos országában erős jobboldali fordulat következett be, bízunk benne, hogy ez mielőbb elhozza a békét mindannyiunk számára. Nagyon szépen köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

(14.10)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage