DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm, elnök úr. Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani minden magyar embernek, aki részt vett a tegnapi választáson.

(14.20)

Az európai összehasonlításban is kiemelkedő részvétel azt bizonyítja, hogy a magyar demokrácia nemcsak köszöni szépen, jól van, hanem rendkívül erős is, és minden pártnak megadja a lehetőséget arra, hogy eredményesen szerepeljen; régieknek, újaknak, kicsiknek, nagyoknak. S az, hogy a mai ülésen minden egyes párt beszámolt valamely számára büszkeségre okot adó eredményről, szintén ezt bizonyítja.

Külön szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik a kormánypártokat tüntették ki bizalmukkal: több mint kétmillió szavazat támasztja alá a Fidesz-KDNP győzelmét. Egy olyan kettős győzelemét, amely európai összehasonlításban is kimagasló. Ha a tegnap leadott szavazatokat egy országgyűlési választáson adták volna le, akkor valóban kétharmados felhatalmazást kaphattak volna a kormánypártok. A Fidesz-KDNP minden vármegyei közgyűlésben megszerezte az első helyet, jó pár esetben több mint 50 százalékos eredménnyel.

Ami a nagyvárosokat illeti, szerintem komoly eredmény, hogy több megyei jogú várost vezet majd kormánypárti polgármester, mint eddig. Innen is gratulálunk Baja, Salgótarján, Eger és Miskolc újonnan megválasztott polgármestereinek, mint ahogy az I. kerület újonnan megválasztott polgármesterének is szívből gratulálunk és eredményes munkát kívánunk. Sok munkával kiérdemelt megbízatások ezek. (Taps a kormánypártok soraiban.) A sor természetesen nem teljes.

Ami az európai választást illeti, ha a kormánypártokra leadott szavazatok számát nézzük, akkor ez a Fidesz-KDNP eddigi legerősebb választási eredménye: sohasem kaptunk európai parlamenti választáson több mint 2 millió szavazatot. A 44 százalékos eredmény a magyarok elsöprő békevágyát mutatja, annak elutasítását, hogy hazánk jobban belebonyolódjon egy olyan konfliktusba, amelyet nem mi okoztunk és amelyet valójában senki sem nyerhet meg. A mandátum egyértelmű: a kormány minden erejével azon lesz, hogy érvényt szerezzen ennek az akaratnak. Nem lesz könnyű, mert az európai döntéshozók többsége jelenleg háborúra hajlik. Bárhogy is legyen, minden vitát felvállalunk és bármilyen kellemetlenséget elviselünk, csak hogy Magyarországot a háborún kívül tudjuk.

A tegnapi EP-választások fontos tanulsága  ezt még szeretném hozzátenni , hogy Magyarországon nincs és nem is lehet többségi támogatottsága azoknak, akik megbízatásukat arra használták, hogy politikai számításból többek között azon dolgozzanak, hogy ne kapjuk meg a nekünk járó uniós forrásokat. Nemcsak a mi oldalunkon nincs ennek támogatottsága, hanem amint a tegnapi eredmények mutatják, a baloldalon sincs. Intő példa ez azoknak, akik újonnan megválasztott képviselőként kezdik majd munkájukat Brüsszelben.

Mindettől függetlenül szeretnék gratulálni minden olyan jelöltnek, aki a tegnapi választáson különböző városokban, falvakban különféle megbízatásokhoz elnyerte a választók bizalmát. Kívánok nekik olyan munkát, amely Magyarország javát szolgálja. Ehhez a munkához a kormány minden segítséget megad majd.

Szeretnék külön köszönetet mondani önkénteseinknek és aktivistáinknak, akik több tízezren, fáradságot nem ismerve járták az utcákat, beszélgetéseket kezdeményeztek, és elmondták, hogy milyen nagy ennek a választásnak a tétje. Erre a kiállásra mindannyian nagyon büszkék lehetnek.

Ami minket illet, hogy ha van tanulsága számunkra a tegnapi választásnak, akkor az az, hogy még több munkával kell rászolgálnunk a bizalomra, minden erőnkkel azon leszünk, hogy ennek az elvárásnak meg is feleljünk. Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage