VARGA SZIMEON nemzetiségi szószóló: Köszönöm a szót, elnök úr. Уважаеми господин Председател, Уважаеми Народно Събрание! Позволете ми да ви поздравя като застъпник на българското малцинство в унгарския парламент.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterhelyettes Úr! Engedjék meg, hogy mint bolgár nemzetiségi szószóló tisztelettel köszöntsem önöket, és röviden megemlékezzek arról, hogy május 24-én immáron 173 éve ünnepli Bulgária és a magyarországi bolgár közösség hivatalosan is Szent Cirill és Szent Metód, a szláv írásbeliség, a hit és kultúra napját, valamint hogy ezen a napon egy nagy ünnep kapcsán 2024. május 25-én ünnepélyes keretek között került átadásra Magyarország Kormányának és Bulgária Kormányának támogatásával a bolgár nemzetiség legnagyobb beruházásaként Budapesten megépült Bolgár Oktatási és Kulturális Központ.

Minden év május 24e a szláv országok többségében e két nagy apostol, Szent Cirill és Szent Metód emléknapja és egyben a szláv írásbeliség, hit és kultúra ünnepe. Szent Cirill és Szent Metód, a két bizánci keresztény hittérítő, a IX. század elején a szláv nyelvű liturgia elfogadtatásával, és a glagolita ábécé megalkotásával járultak hozzá a szláv nyelv, kultúra és irodalom fejlődéséhez Magyarországon is.

A kereszténység, a keresztény értékek a mai napig meghatározó összekötő kapocsként működnek Európa népei közt, még akkor is, amikor komoly ellenerők munkálkodnak háttérbe szorításán. Ez kellene hogy legyen a kapocs az európai nemzetek között, hogy a béke továbbra is megmaradjon a kontinensen.

A nyelvünk és hagyományaink továbbadása egyik legfőbb eszköze a nemzetiségi oktatási intézményekben megvalósuló aktív és korszerű nyelvoktatás és kulturális nevelés. Ennek jegyében kezdtük meg az új kulturális és oktatási központunk megvalósítását 2021 januárjában, amikor Soltész Miklós miniszterhelyettes úr hivatalosan is bejelentette az új bolgár központ építését, mely a magyar és a bolgár kormány támogatásával, összesen mintegy 3 milliárd forintból valósul meg: a magyar kormány 2,6 milliárd forintot, míg a bolgár kormány 1 millió eurót, közel 400 millió forintot biztosított a beruházáshoz.

Az új, modern épület alapkövét 2022. március 3-án tettük le közösen. Számos kihívás ellenére, összetartó közösségünk erőfeszítései árán 2 év alatt megépült és 2024. május 25-én avatási ünnepségen felszentelésre került a Bolgár Kulturális és Oktatási Központ, közösségünk új és rendkívül fontos szellemi tere. E történelmi ünnepségsorozat hivatalos vendége volt Bulgária köztársasági elnöke, Rumen Radev úr és Magyarország köztársasági elnöke, Sulyok Tamás úr, akik a közösségünk vezetőivel együtt nyitották meg az újonnan elkészült épületet.

Köszöntő beszédében Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke kijelentette, az új bolgár központ megépülésével közösségünk évszázados álma valósult meg, hogy egy helyen hozzunk létre egy bolgár szellemi-kulturális centrumot. Idézném elnök urat: „A kör bezárult. Szemben van a templom, mögöttünk az iskola, jobbra a művelődési ház. A szeretet, melyet évek óta hordozunk a szívünkben anyaországunk, Bulgária iránt, erőt adott, hogy felépítsük a mi kis Bulgáriánkat itt, Magyarország szívében.”

Dr. Sulyok Tamás úr, Magyarország köztársasági elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy mindazok, akik hozzájárulnak a bolgár identitás és közösség megőrzéséhez Magyarországon, elismerést érdemelnek munkájukért.

Bulgária köztársasági elnöke, Rumen Radev úr elmondta, hogy bolgár elnökként büszkeséggel tölti el, hogy Magyarországon a legmélyebb elismerés hangján beszélnek a bolgár közösségről, az itteni bolgárokat mindenki szorgalmas, becsületes, jó kereskedelmi érzékkel megáldott, jövőbe tekintő emberekként említi Bulgáriában és itt.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterhelyettes Úr! Engedjék meg, hogy újfent köszönetet mondjak és hálát adjak Magyarország Kormányának és az Országgyűlésnek a magyarországi nemzetiségek nemzeti önazonosságának megőrzéséhez nyújtott példaértékű támogatásáért, ami az elmúlt években mind a költségvetési támogatások folytonos növelésében, mind pedig a nemzetiségi oktatás és kultúra többszintű segítése révén nyilvánult meg.

Szeretném kiemelten megköszönni a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának és önnek, miniszterhelyettes úr, támogatását a Bolgár Oktatási és Kulturális Központ megvalósulásához.

Fontosnak tartom megemlíteni azt is, hogy közel rekord született a nemzetiségi választásokon, hiszen több mint 81 százaléka ment el szavazni a nemzetiségi névjegyzékekben található választópolgároknak. Úgy gondolom, ez egyedi Európában. Köszönöm, hogy meghallgattak. Благодаря за вашето внимание! (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage