SOLTÉSZ MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Először én is meg szeretném köszönni a magyarországi nemzetiségeknek a tegnapi aktív részvételt. Mindenképp, ahogy mondtam, az egész választás ünnep volt tegnap, hiszen ilyen magas részvétel európai uniós választáson nem volt még, és azt kell mondanom, hogy így önkormányzati választáson, nemzetiségi választáson belül a 81 százalékos jelenlét végképp kiemelendő. Köszönöm mindannyiuknak és köszönöm a nemzetiségi vezetőknek, szószólóknak, elnököknek az elmúlt év munkáját képviselő úrnak, amit tettek közösségükért.

(14.30)

Ezt azért is érdemes hangsúlyozni, mert sokszor vád éri a magyar kormányt, a magyar nemzetet és Magyarországot, hogy nem működik a demokrácia, és erre a vádra újabb válasz, hogy igenis, a magyarországi 13 nemzetiség minden lehetőséget megkap, él is vele, és él azzal az Európában egyébként egyedülálló lehetőséggel, amely biztosítja a helyi, területi és országos önkormányzatainak megválasztását. Isten áldja önöket, és köszönöm szépen.

Mindemellett pedig visszatérve kimondottan az ön fölszólalására és akár Cirill és Metód ünnepére, egy dolgot hadd emeljek ki ennek a két szentnek az életéből, akik egyébként Európa társvédőszentjei. Ők voltak azok, akiket meghívtak Nagy-Morvaországba a kereszténység terjesztésére, és nekik talán az egyik legfontosabb céljuk az volt, hogy a keresztény dogmákat és liturgikus könyveket szláv nyelven írt könyvekben gyűjtsék össze; azonban szembesültek azzal, hogy az ószláv nyelvet nem tudják görög, illetve latin betűkészlettel lejegyezni. Így született meg a 43 betűt tartalmazó glagolita ábécé, a legkorábbi szláv ábécé. Máig is fennmaradt; köszönet nekik. És köszönet azoknak a nemzeteknek, amelyek mindezt továbbvitték az elmúlt évszázadokban, de inkább úgy mondom, több mint egy évezredben; így a bolgár nemzetnek is. És akkor is, ha a bolgár népnek, a bolgár nemzetnek az élete nagyon nehéz volt, hiszen közel öt évszázadon keresztül muszlim megszállás miatt olyan körülmények közé kerültek, hogy bizonytalan volt egyáltalán a túlélés, és a túlélést a kereszténység biztosította.

A túlélést a kereszténység által akár a cirill írásbeliség, akár pedig a szláv nyelv biztosította. Ez is egy fantasztikus érték, mely megmaradt az elmúlt évszázadokban. De az is érték és fontos, hogy nemzeteink között jó a kapcsolat. Fontos, hogy jó viszony alakult ki akár kormányok, akár népek, akár pedig különböző civil szervezetek között, és ennek is köszönhető az, hogy a hazai bolgárság ilyen szintű megbecsülést kapott, melynek eredményeképpen valóban ennek a három területnek  a templomnak, a közösségi háznak és a kulturális központnak  a megszépülése, illetve egy újnak az építése is megtörtént. Köszönjük az egész bolgár közösségnek azt a kitartást, amellyel bizonyították szorgalmukat akár az első világháború után, akár a Rákosi-rendszerben, akár pedig az elmúlt években, amikor régi székházukat egy újra cserélték fel.

Mindamellett pedig, ha már cirill írásbeliségről, Cirillről és Metódról beszélünk, egy fájó pont mégis van most életünkben. Az pedig nem más, mint az orosz és az ukrán népnek az a háborúja, amelyben két ortodox vallású nemzet, cirill írásmóddal író nemzet most egymásnak esett és pusztítják egymást.

Nekünk nyilván az a felelősségünk és feladatunk, hogy ez a szörnyűség minél hamarabb befejeződjön, már csak azért is, mert az az érték, amelyet önök, az önök írásmódja, az önök beszéde közvetít a világnak, egyedülálló. És ezt mindenképp meg kell őrizni, erre szüksége van a bolgár nemzetnek is és mindannyiunknak.

Tisztelt Szószóló Úr! Köszönöm szépen azt a küzdelmet, amit  még egyszer hangsúlyozom  közösen, a nemzetiségek egymásért tettek, hiszen a tegnapi választás valóban az önök győzelmét jelenti, a 81 százalékos részvétel valóban örömre ad okot (Folyamatos zaj.  Az elnök csenget.), talán egy kicsit többre is, mint ahogy az ellenzékből hallottuk a mai örömködést. Isten áldja önöket! (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage