DR. FÓNAGY JÁNOS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány a központi költségvetési szervek és az állami tulajdonú gazdasági társaságok munkaszervezetének egységesebb és a korszerű államigazgatás elvárásainak jobban megfelelő elhelyezést kíván biztosítani. Ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium és a tulajdonosijog-gyakorlás alá tartozó szervezetek, így a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, a Magyar Fejlesztési Bank, az Eximbank, a Garantiqa, a Start Garancia és mások részére az állam valóban megvásárolja a Dürer Park irodakomplexumot. A költözésre várhatóan 2025 elején kerül sor.

A felsorolt szervek elhelyezését szolgáló jelenlegi épületek mind szerkezetileg, mind gépészetileg elavultak, a korszerűtlen szigetelés és fűtés-hűtési rendszerek miatt magasak az energiaköltségek, drága az intézmények fenntartása. A régi, több esetben leromlott állapotú ingatlanok esetében állandó a felújítási és tatarozási kényszer, ami szükségszerűen drágítja az állam működését. A kijelölt intézmények hosszú távú, költséghatékonyabb elhelyezésének biztosításával, nem utolsósorban megszüntetve a jelenlegi széttagolt elhelyezést alacsonyabb rezsiköltség, alacsonyabb üzemeltetési költség, olcsóbb védelem, hatékonyabb helykihasználás teremthető meg. A szervezetek irodakomplexumban történő elhelyezésével Budapest központi kerületeiben jelentős számú korszerűtlen, felújításra szoruló, jellemzően magas üzemeltetési és állagmegóvási költségekkel fenntartható I. és V. kerületi ingatlanok szabadulnak fel, melyek értékesítéséből jelentős bevétel várható, illetőleg a magyar állam részéről jelenleg bérelt irodaterületek magas bérleti díjai sem terhelik a jövőben a költségvetést.

Összességében tehát kijelenthető, hogy a jelzett folyamat következtében a Nemzetgazdasági Minisztérium és a hozzá tartozó háttérintézmények üzemeltetési költségei jelentősen csökkennek a jövőben, az energiatakarékosabb, olcsóbb, zöldműködtetésű irodaház-komplexumokba való költözéssel csökken és alacsonyabbá válik a rezsiköltség, biztonságosabbak és jobban védhetők az objektumok, és nem utolsósorban a dolgozók a XXI. század követelményeinek megfelelő irodában dolgozhatnak. Így a szervezeti hatékonyság növekedésén túlmenően csökkennek az állam működési kiadásai.

Egyébként megütötte a fülemet képviselő úrnak a Bajcsy-Zsilinszky Kórházra vonatkozó közlése. Csak a Ház tájékoztatására mondom, hogy a Bajcsy-Zsilinszky Kórház az elmúlt évtizedekben tíz és fél milliárdért korszerű, új műtőszárnyat és működési épületet kapott, a rendelőintézetet pedig nemrég nyitották meg a kórház területén. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.  Gy. Németh Erzsébet: XVII. kerület! Ott nem újítottak fel semmit!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage