KOMJÁTHI IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány nem is olyan régen hevesen cáfolta, hogy meg akarná szüntetni a családi pótlékot, és minderre azért került sor, mert egy képviselőtársam ezzel kapcsolatos írásbeli kérdésére szokás szerint nem adtak egyértelmű választ. Sajnos, hiába mondta ki végül a felháborodás miatt az érintett tárca, hogy a kormány nem tervezi a családi pótlék megszüntetését, mégis azt látjuk, hogy olyan szinten elinflálják azt, hogy lényegében már alig nyújt valami segítséget a gyermeket nevelő családoknak.

Önök 14 éve nem emelték az egy gyerek után járó 12 200 forintos családi pótlékot, a 28 500 forintos gyest, a 28 500 forintos gyetet és a gyermekek születésekor járó egyszeri 64 125 forint anyasági támogatást sem, de ugyanúgy változatlan a babakötvény összege is, továbbá 224 ezer rászoruló gyermek évente mindössze 12 ezer forint kiegészítő támogatást kap, és ez a támogatás hét éve változatlan. Tudják, ki emelte utoljára ezeket az ellátásokat? A szocialista kormány, aki még foglalkozott azzal, hogy a családi támogatások minden gyerekhez eljussanak, és ne veszítsenek értékükből, és akkor a szégyentelenül alacsony szociális támogatásokról még nem is beszéltünk.

A kormány az út szélén hagyta a szegényeket, a betegeket. A foglalkoztatást helyettesítő támogatás összege 2012 óta változatlanul 22 800 forint, ami 70 ezer embert érint. A közgyógyellátás keretösszege lassan 20 éve nem emelkedett, ez közel 260 ezer embert érint. De azt a kevés szociális juttatást sem kompenzálják év végén, amit emeltek, ahogy a nyugdíjakat, sőt például az ápolási díjat kisebb mértékben emelték tavaly januárban, mint végül a nyugdíjakat. A szociális védelmi kiadások GDP-arányos szintje az elmúlt 23 évben soha nem volt ilyen alacsony, mint most. Nem véletlen, hogy tovább nőtt a szakadék a gazdagok és a szegények között, köszönhetően a Fidesz társadalomellenes társadalompolitikájának; mindezt úgy, hogy 2023-ban a hivatalosan mért inflációs adat is majdnem 18 százalék volt, ami az élelmiszerek esetében ennél jóval magasabb volt.

Mindezek miatt kérdezem, hogy mi az oka annak, hogy 14 éve nem emelték az egy gyerek után járó 12 200 forintos családi pótlékot, a 28 500 forintos gyest, a 28 500 forintos gyetet és a gyermekek születésekor járó egyszeri 64 125 forint anyasági támogatást sem. Várom megtisztelő válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage