Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy olyan pártok, és talán mondhatom, politika felett álló kérdést hoztam ide önök elé, amivel kapcsolatban egy reménysugár megcsillant előttem, mert pár pillanatig a mi politikai közösségünk és a kormány között is egyetértés mutatkozott abban, hogy a SNI-s gyermeket nevelő családok utazási költségtérítésének az összegét emeljük meg egy tisztességes szintre, mert talán beláthatjuk, hogy az a 21 forint/kilométer díj, amit költségtérítés címén érvényesíteni lehet abban az esetben, ha az állam nem látja el a feladatát, megalázóan kevés.

Miért mondom, hogy az állam nem látja el a feladatát? Tipikusan akkor merülhet fel ilyen költségtérítés szükségessége, ha a lakóhelyen vagy a lakóhelyhez közel nem áll rendelkezésre olyan fejlesztő intézmény, ahova az SNI-s gyermeket lehet adott esetben napi szinten hordani, és az ő fejlesztését egy nagyon szenzitív, nagyon érzékeny életkorban, ha lehet így mondani, kimaxolni, mert ezekben az években dől el, hogy ebből a gyermekből a társadalom egy adófizető állampolgára lesz, vagy pedig egy olyan polgára, aki adott esetben szociális transzferekre szorul. Nagyon nem mindegy az ő saját jól felfogott érdekében sem, hogy hogyan sikerül az ő tehetségét kiaknázni és mindenféle szükséges segítséget megadni.

Azt tapasztaljuk ugyanakkor, hogy ez a 21 forintos kilométerdíj semmire sem elég, már az autó amortizációs költségének a fedezésére sem. Reálisan nézve 60 forint/kilométerben kellene mindezt megállapítani. Amikor ezt a teljesen logikus szakmai kérdést bevittem a Népjóléti Bizottság elé, akkor egy fideszes képviselőtárs még a támogatását is megígérte abban az esetben, ha módosítjuk az érintetti kört. Módosítottuk az érintetti kört, visszavittük a javaslatot, s bár őt helyettesítették, és az ő kezével valamelyik kormánypárti képviselőtárs támogatta ezt a javaslatot, de a többiek sajnos egy tartózkodással elintézték, hogy nem lehetett erről vitát folytatni. Később a Törvényalkotási Bizottság előtt pedig azt mondták erre az 1,5-2 milliárd forintra, hogy ez szétfeszíti a költségvetési kereteket, ezért nem lehet az érintett családok számára mindezt biztosítani.

Szerintem egy szimbolikus értékű javaslatról van szó. Ezzel a költségvetési szinten parányi összeggel több tízezer érintett család életét lehet úgy rendezni és egy helyesebb kerékvágásba terelni, hogy az a gyod vagy az a másfajta összeg, amit kapnak arra, hogy normális családi életet élve gyermeket nevelhessenek, fejleszthessenek, képes hasznosulni a gyermek érdekkörében.

Éppen ezért kérdezem a kormánytól, hogy a saját ígéretét mikor tartja be, mikor növeli az SNI-s gyermekek családjainak és családtagjainak adható utazási költségtérítés összegét, egyáltalán költségvetési szempontból miért tartja jelentősnek azt a parányinak tűnő összeget, amiből mégis több tízezer magyar család helyzetét lehetne racionalizálni, könnyebb élethelyzetet előidézni számukra. Úgy gondolom, hogy ez pártok és politika felett álló kötelességük. Várom érdemi válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage