RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A kormány számára nagyon fontos, hogy egy családbarát országot építsünk, és Európában a legmagasabb családtámogatást mi, magyarok adjuk Magyarországon a magyar családoknak. A mai napon már elhangzott itt a parlamentben, hogy három és félszeresére emeltük kormányzásunk alatt a különböző családtámogatások összegét. Ezek ezermilliárd forint alatt voltak, amikor elkezdtük a kormányzásunkat, most pedig 3500 milliárd forint környékén vannak. Nincs még egy olyan ország, amely a GDP-jének ilyen magas arányát, körülbelül 4-4,5 százalékát fordítaná családtámogatásokra, mint Magyarország. Ezért vagyunk elkötelezettek abban, hogy évről évre mindig legyenek újabb és újabb családtámogatások, amiket bevezetünk. S amikor a legnehezebb évek voltak, akár járvány, akár háborús szankciós idők, a kormány akkor is minden évben újabb és újabb családtámogatási lépéseket tett, mert ez számunkra nemcsak egy költségvetési újraosztási tétel, hanem számunkra ez mindig fontos, hiszen a családok vannak a kormányzásunk középpontjában. Ha a költségvetés nehezebb helyzetben van, a családok számára akkor is újabb kedvezményeket kell biztosítani. Ezt így tettük az előző évek nehezebb körülményei között is, amikor Európa más országaiban óriási megszorítások voltak.

Ezért fontos, hogy 74 milliárd forinttal emeltük a különböző ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetési kereteket. Ebben is részesülhetnek az SNI-s gyermekek és az ő szüleik. Ingyenes közgyógyellátásra és kártyára jogosultak éves gyógyszerkerettel. Ez is segít a magasabb összegű családi pótlék mellett a költségek fedezésében. Az ingyenes tankönyvek lehetősége is kiterjed rájuk, és az utazási kedvezmény, ahogy arra ön is utalt.

A korábbiakban volt egy egyeztetés, vita, sok mindennek hívhatjuk, párbeszéd arról, hogy ez csak egy szűkebb vagy egy szélesebb személyi kört érintsen. Itt nem lehet egy személyi kört kiemelni, hanem mivel itt arról van szó, hogy a támogatás nem szociális alapú, hanem járulékfizetésen alapuló egészségbiztosítási támogatás, ami minden biztosított számára egységesen jár, ezért itt nem lehet csak egy körről beszélni, hanem mindenkiről.

Ami az utazási költségtérítés kapcsán a jogosulti kört illeti: a törvényben meghatározott egészségügyi szolgáltatásokra, ellátásokra beutaltak részére vagy meghatározott feltételekkel beutaló nélkül igénybe vehetők azok. Azok a sajátos nevelési igényű gyermekek, akik a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti nappali rendszerű iskolai oktatás keretein belül tanulmányokat folytatóként a tanulói jogviszony fennállása alatt korai fejlesztést és gondozást  amire ön is utalt , illetve fejlesztő felkészítést nyújtó intézmény általi szolgáltatást vesznek igénybe, ők a jogosulti kör.

(15.10)

A biztosítottat kísérő személy is részesülhet támogatásban, ez eltérő összegű, ahogy talán arra egy korábbi felszólalásában ön is utalt. Amennyiben a biztosított a betegsége, egészségi állapota miatt nem képes közforgalmú személyszállítási eszközön utazni, úgy személygépkocsival való közlekedés esetén a kísérő a biztosítottal együtt utazása esetén 21 forint/kilométer, míg a biztosított nélküli utazásakor 18 forint/kilométer támogatásra jogosult. Az utazási lehetőségekben azért sok esetben, ahol ez járható út, ott a vármegyebérlet igen nagy kedvezményt jelent mindenki számára, ahol ez felmerülhet lehetőségként; ahol pedig nincsen lehetőség vármegyebérletre, ott ez a kilométerdíj, a biztosított nélküli és a biztosítottal történő együttes utazásra való kilométerdíj áll rendelkezésre.

Ahogy minden más tétel esetében is, itt is arra törekedtünk az elmúlt években, hogy ezeket évről évre, időről időre emeljük, például a gyodnak az összegét, ami tényleg azért a többszörösére emelkedett, 30 ezer forintról több mint 200 ezer forintra. Itt is arra fogunk törekedni, hogy a lehetőségekhez mérten mindig emeljük ezeket a költségtérítéseket is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage