SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Mióta a kormány megvásároltatta az MVM-mel az egykori Mátrai Erőmű helyén álló romhalmazt, az állam nagybevásárlásai ugyanazt a sémát követik: a vételre nincs közérdekű magyarázat; a vételár irracionálisan magas; az üzlettel pedig rendre Orbán Viktor családja vagy oligarchái járnak jól.

Ebbe a mintába illik az a gyalázatos ügylet is, amelynek keretében az állam most potom 580 milliárd forintért megveszi a Balázs Attilához, Tiborcz Istvánhoz és Garancsi Istvánhoz köthető irodaházakat Zuglóban a Bosnyák téren és a Dürer Parkban, illetve a Kopaszi-gátnál. Az egész adásvétel messziről bűzlik.

A még mindig működő tényfeltáró sajtó megírta, hogy itt sikertelen, befuccsolt ingatlanbefektetéseken adnak túl a NER csúcsragadozói, az adófizetők pedig lenyelik a százmilliós (sic!) nagyságrendűnek tűnő kárt. A szóban forgó ingatlancsomagból külön említést érdemel a Bosnyák téri projekt, amelynek megvalósításánál a rezsim a legrosszabb arcát mutatta: a helyiek és az önkormányzat tiltakozására, valamint a környezeti szempontokra fittyet hányva, nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásként rákényszerítettek a zuglóiakra egy betonmonstrumot, amelyre nincs is piaci igény.

A Dürer Park építése során pedig műemlékek semmisültek meg, és örökre elvették a lehetőséget a Városliget bővítésétől. A tranzakción mindenki veszített: a város, a környezet, a jövő generációk, csupán az nyert, aki a zsákmányt most zsebre vágja.

Külön vicc, hogy anno azzal próbálták megmagyarázni ezt az egészet, hogy valójában spórolás történik, mert így kisebb energiafelhasználású irodaházakba költöznek az állami intézmények, de ehhez képest önök az előző uniós finanszírozási ciklusban a lakások energetikai korszerűsítésére szánt forrásokat azért térítették el, merthogy azokat a középületekre akarták költeni. De kérdezem, hogy ez akkor most sikerülte, merthogy ezek szerint a jelenlegi középületeiket nem sikerült energiahatékonyabbá tenni.

A magyar állam rengeteg pénzt költ saját magára, és ez a mostani ingatlanmutyi tovább növeli ezt a már most is képtelenül magas költségszintet. Kérdezem, hogy mi indokolja a negyedik éve húzódó gazdasági válság kezelése közben ezt az óriási költést, miközben egyébként közcélú beruházások sorát húzzák le, és az önök által vezetett Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pedig közismerten éppen egy sor állami ingatlantól próbál megszabadulni, hogy valahogyan bevételre tegyenek szert.

Itt élünk az Unió lassan legszegényebb országában; a közszolgáltatások folyamatos leépülésben vannak; az egészségügy és az oktatás, mint tudjuk, katasztrofális helyzetben van, és önök most kiszórnak 580 milliárdot három olyan irodaházra, amit ismerősen csengő nevű üzletemberek építettek föl.

Tehát miért van szüksége az államnak az elhúzódó válság kellős közepén három túlárazott irodaháztömbre, miközben a vételár Orbán Viktor közvetlen közelében, sőt családjában landol? Miért ajándékozzák meg önök Orbán Viktor családját 580 milliárd forinttal? Tisztelettel várom a válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage