DR. FÓNAGY JÁNOS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Valóban, a kormány a központi költségvetési szervek, az állami tulajdonú gazdasági társaságok munkaszervezeteinek egységesebb és a korszerű államigazgatás elvárásainak jobban megfelelő elhelyezést kíván biztosítani. Éppen ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium és a tulajdonosijog-gyakorlás alatt álló szervezetek, így a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Magyar Fejlesztési Bank, az Exim, a Garantiqa, a Start Garancia és más egyéb szervek részére az állam megvásárolja a Dürer Park irodakomplexumot. A költözésre várhatóan 2025 elején kerülhet sor.

Ez a szándék egyébként korábban is megvolt, és az építés során az építő az elhelyezési igényeket figyelembe vette. Egyébként azon megjegyzésére, hogy műemlékeket pusztítottak el: legjobb emlékezetem szerint itt annak idején, a rendszerváltás előtt a pártfőiskola volt. Meg szerettem volna még kérdezni az érintett kollégákat, de már elmentek, nem tudom pontosítani az információmat.

A jelenlegi épületek mind szerkezetileg, mind gépészetileg is elavultak, a korszerűtlen szigetelés, a fűtési-hűtési rendszerek miatt rendkívül magasak az energiaköltségek, drága az intézmények fenntartása. A régi, több esetben leromlott állapotú ingatlanok esetében állandó a felújítási és tatarozási kényszer, tovább drágítja az állam működését. Magam is tanúsíthatom, hogy a minisztérium egy 50 évvel ezelőtti könnyűszerkezetes  annak idején 30 éves időtartamra tervezett és épített könnyűszerkezetes  épületben működik.

A kijelölt intézmények hosszú távú, költséghatékonyabb elhelyezésének biztosításával  megszüntetve a jelenlegi széttagoltságot  alacsonyabb rezsiköltség, alacsonyabb üzemeltetési költség, olcsóbb védelem, hatékonyabb helykihasználás teremthető meg.

A szervezetek irodakomplexumokba történő elhelyezésével viszont Budapest központi kerületeiben jelentős számú korszerűtlen, felújításra szoruló, jellemzően magas üzemeltetési és állagmegóvási költséggel fenntartható I. és V. kerületi ingatlanok szabadulnak fel, melyek értékesítéséből jelentős bevétel várható, illetőleg a magyar állam részéről jelenleg bérelt irodaterületek magas bérleti díjai sem terhelik a jövőben a költségvetést.

Összességében tehát az operáció következtében a Nemzetgazdasági Minisztérium és az alá tartozó háttérintézmények üzemeltetési költségei jelentősen csökkennek a jövőben; az energiatakarékosabb, olcsóbban fenntartható, zöldműködtetésű irodaház-komplexumokba való költözéssel csökken és rendszerszinten alacsonyabb lesz a rezsiköltség; biztonságosabban és olcsóbban védhető objektum jön létre, miközben a dolgozók a XXI. század követelményeinek megfelelő irodákban dolgozhatnak.

A költözéssel a szervezeti hatékonyság növekedésén túlmenően érdemben csökkennek az állam működési kiadásai. Úgyhogy ezeket a célokat szolgálja és reményeink szerint teljesíti be az ön által kifogásolt irodakomplexum-vásárlás. Köszönöm a figyelmét. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage