KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Legutóbb a gödi Samsung-gyár kapcsán intéztem kérdést a kormányhoz, azt kérdeztem, hogy miért nem függesztették fel a gyár működését, miután a bíróság az azonnali jogvédelem intézményét alkalmazva hatálytalanította annak környezethasználati engedélyét.

Egy normális jogállamban ez azonnal megtörtént volna, nálunk ezzel szemben a gödi akkumulátorgyár vígan működik tovább. Akkor Koncz Zsófia miniszterhelyettes asszony azt állította, hogy azért fordulhat ez elő, mert a bírósági döntés még nem jogerős, mivel a Pest Vármegyei Kormányhivatal határidőn belül fellebbezéssel élt. Azt gondolom, érdemes tisztázni a jogi helyzetet: a kormányhivatal fellebbezésének nincs hatása az azonnali jogvédelmet elrendelő határozatra, vagyis a gyár továbbra is törvénytelenül működik. A környezetvédelmi engedély felfüggesztése esetén a Samsung egyszerűen nem folytathatja az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó tevékenységét  és pont. Ha ezt megteszi, törvénytelenül működik, és a hatóságok sorozatos szankcionálásával kellene szemben találnia magát.

Már az magában elkeserítő, hogy a hatóságok nem a magyar lakosság érdekeit képviselik ebben az ügyben, hanem a Samsungnak próbálnak időt nyerni ezzel a fellebbezéssel, azt pedig egyenesen tűrhetetlennek tartjuk, hogy a magyar kormány viselkedik úgy, mint egy multinacionális nagyvállalat érdekeit képviselő PR-ügynökség. Önök ugyanis nem a Samsung válságkezeléséért vagy zöldre festéséért kapják a fizetésüket az adófizető polgároktól. Az önök felelőssége, hogy olyan nagyvállalati beruházások működhessenek csak hazánkban, amelyek betartják a törvényeket, nem veszélyeztethetik az egészséges környezethez való jogunkat. Ezzel szemben önök a kormány részéről mentegetik a céget ahelyett, hogy alaposan kivizsgálnák az ügyet, a lakosság védelmét szem előtt tartva.

A magunk részéről a múlt héten lezártuk a gödi gyár mindkét bejáratát aktivistáinkkal. A demonstrációnkat rendőri erővel oszlatták fel. Azt gondolom, hogy az aktivisták több felelősséget és kockázatot vállaltak a gödiek védelmében, mint a saját kormányuk. A magunk részéről mindaddig kiállunk a gödiek védelmében, amíg nem szabnak gátat a nagyvállalat törvényszegő magatartásának.

A következő kérdést szeretném feltenni a kormány képviselőjének: számíthatunke végre önökre is ebben a küzdelemben, illetve a kormányhivatal mikor fogja betartani a bírósági ítéletet, és mikor rendeli el végre a gyár bezárását? Várom a kormány képviselőjének válaszát. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage