BARCZA ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Örömmel értesültünk róla, hogy a kormány döntése értelmében ki fogják tolni a kedvezményes lakásáfa határidejét. Ez azt jelenti, hogy további két évig csak 5 százalékos áfakulcs terheli majd az új építésű ingatlanokat. Ez jó hír mind a családok, mind pedig az építőipari vállalkozások számára.

Az intézkedéseknek köszönhetően 2026. december 31-éig az új építésű lakások 150 négyzetméterig és a családi házak 300 négyzetméterig csupán 5 százalékos áfakulcs alá fognak tartozni. További könnyítést jelent az, hogy a kedvezményes adókulcs akár 2030 végéig is alkalmazható lesz olyan ingatlanok esetében, amelyek építési engedélyének bejelentése 2026 végéig megtörténik. A könnyítést a szakmai szervezetek, az ÉVOSZ és az MKIK is támogatták, az adócsökkentéssel a kormány évente mintegy 200 milliárd forintot hagy az embereknél, miközben a magyar építőiparnak is nagy segítséget nyújt. A költségvetés biztosítja az adócsökkentéshez szükséges forrásokat, az intézkedést pedig nem veszélyezteti a hiánycél.

Itt lényeges megemlítenem azt, hogy annak idején Magyarországon a szocialista kormányzás alatt, bár most képviselőjüket nem látom a teremben, sajnos nem születtek hasonló intézkedések, sőt éppen ellenkezőleg, számos intézkedéssel nehezítették a családok mindennapjait.

(15.40)

Emlékezhetünk még arra, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormányok sorozatos megszorításokkal sújtották a magyar embereket, eltörölték a 13. havi nyugdíjat, és egyhavi fizetést vettek el a tanároktól, az óvónőktől, az orvosoktól és az ápolóktól, valamint sorozatosan emelték a rezsit és az adókat is. A nemzeti kormány visszaadta a 13. havi nyugdíjat, megemelte az orvosok, az ápolók, a tanárok és az óvónők bérét. Mindemellett a kormány az élet minden területén támogatja a családokat, legyen szó például az anyagi biztonságról a családbarát adórendszeren keresztül, az otthonteremtésről a CSOK Pluszon keresztül, illetve a szülők újbóli munkavállalásáról.

Mindezek alapján kérdezem tisztelt államtitkár urat, hogyan segíti a magyar családokat az 5 százalékos lakásáfa idejének meghosszabbítása. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage