TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy a kérdést legalább két szempontból közelítsem meg. Az egyik a kormány adópolitikájának a kérdése, hiszen a Fidesz-KDNP-kormány olyan adópolitikát próbál 2010-től bevezetni és rendszeresíteni, amely az adócsökkentésről szól. Arról szól, hogy a gazdaságot úgy erősítsük, hogy csökkentsük az adó- és járulékterheket, ugyanakkor családbaráttá tesszük az adórendszerünket.

Az adópolitika fókuszában természetesen mindig a magyar családok és a magyar vállalkozások állnak. Segítjük az adóbeszedés hatékonyságának növelését is. A 2010-ben hivatalba lépett kormány egyetlen célja, hogy olyan gazdasági környezetet teremtsen az adópolitika átalakításával, az adók csökkentésével, hogy érdemes legyen dolgozni, érdemes legyen fejleszteni, befektetni. Ezt az adócsökkentési politikát akkor is folytatjuk  ez a példa is mutatja , amikor egyébként nehéz gazdasági helyzet van, sőt háború dúl a szomszédunkban, és bizony, válságról válságra lépegetünk tovább.

A másik szempont, amelyből szeretném megközelíteni ezt a bizonyos 5 százalékosra csökkentett áfát, a kormány családpolitikájának a kérdése. Egyértelmű célunk, hogy a magyar családok minél több gyermeket vállaljanak, ezért olyan adórendszert is alakítunk ki számukra; a családi adókedvezmény bevezetése és annak fejlesztése, az első házasok kedvezménye, a négygyermekes anyák szja-mentessége és a 30 év alatti anyák kedvezménye is ezt szolgálja.

Nagyon érdekes, hogy a magyar emberek, a magyar családok saját lakásban szeretnek, akarnak élni. El sem tudják képzelni, hogy az életük során tíz-húsz éveket más, idegen tulajdonban, albérletben töltsenek. Ezért a kormány segíti és támogatja a családpolitikán keresztül is az otthonteremtést; ilyen a babaváró kölcsön, a CSOK kiterjesztése, a falusi CSOK, és pontosan ebbe a sorba illik az ön által felvetett, új lakásokra, új építésű családi házakra és társasházakra kiterjesztett 5 százalékos áfakulcs is a 27 százalék helyett. Ez a program már 2016-tól indult, akkor négy évre tervezte a kormány, azonban kétévente mindig meghosszabbította, és lényegében 2016-tól így most már majd 2026. év végéig  sőt, bizonyos esetekben 2030-ig , ahogy ön is mondta, 5 százalékos lesz az áfakulcs. Ez évente mintegy 18 ezer lakás megépítését fogja segíteni. Ez azt jelenti, hogy a költségvetésnek, igaz, 200 milliárd forintnyi bevételkiesést jelent, de ennyi családnak jelent majd évente körülbelül 10 millió forint nagyságú segítséget, ennyit nem kell majd az új lakásért kifizetni a gyermeket vállaló családoknak.

Tisztelt Képviselő Úr! A kormány kiáll az áfacsökkentés mellett, és azt tervezi, hogy a következő két évben is segíti, támogatja ezzel a magyar családok saját lakáshoz jutását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage