RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A kormány számára valóban fontos volt 2010 óta mindig, hogy az idősek számára minél nagyobb biztonságot tudjon kínálni, anyagi biztonságot is, közbiztonságot is, az élet minden területén találkozzanak azzal, hogy hogyan segíti a kormány a mindennapjaikat.

(15.50)

Ezt azért is erkölcsi kötelezettségünk megtenni, hiszen az idősekről mindig a tisztelet hangján kell beszélni, hiszen mindent, amink van, azt tőlük kaptuk. Ezt az országot a szüleink, nagyszüleink, dédszüleink építették fel, nekik hálásak kell hogy legyünk, ezért kell az idősekről mindig a lehető legmagasabb szinten gondoskodnunk.

A kormány vállalta, hogy megvédi a nyugdíjak értékét. Ezt az értékállóságot sikerült megtartanunk, sőt növelni is sikerült, hiszen azokban az években, amikor kisebb volt az infláció a tervezettnél, akkor a különbözetet a nyugdíjasok megtarthatták, amikor pedig nagyobb volt, akkor a kormány visszamenőlegesen kiegészítette a nyugdíjemeléseket.

Visszaépítettük a 13. havi nyugdíjat, és meg is emeltük a 13. havi nyugdíjat. Az év elején 6 százalékos nyugdíjemelést biztosítottunk. Amikor magas volt a GDP emelkedése, akkor nyugdíjprémiumot is fizettünk.

Bevezettük a Nők 40 programot, a rezsicsökkentést, és Európában egyedülálló módon nagy állami Gondosóra-programot indítottunk. A gondosóra a nap 24 órájában segítséget nyújt, biztonságot ad az időseknek, de a hozzátartozók számára is megnyugvás, hiszen meg kell adni egy telefonszámot, ha bármilyen baj van, abban az esetben az illető hozzátartozót hívják. Ez egy nemzetközi kuriózum, több mint 600 ezer felhasználója van ma már a gondosóráknak. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik 65 év feletti polgártársunk már rendelkezik gondosórával. Elmondhatjuk tehát a gondosóráról, hogy ez Magyarország legnépszerűbb jelzőkészülékes szolgáltatása. Ráadásul az állam áll mögötte, tehát hosszú távon biztosan kiszámítható.

Eddig már 250 ezer hétköznapi helyzetben nyújtott segítséget a legkülönfélébb helyzetekben, és volt tízezer olyan eset, amikor súlyosabb helyzet volt, akár életmentő helyzetekről is beszélhetünk, ekkor is segítséget nyújtott az idősek számára. Nagyon egyszerű a használata, hiszen kinek-kinek ott van a karján, vagy ott lóg a nyakában, meg tudja nyomni a gombot, föl tudja hívni a központi kezelőt, és segítséget tud kérni, vagy pedig maga az eszköz is jelezhet, hogy ha valaki hirtelen elcsúszik, ezt érzi például a készülék, vagy más hirtelen változás történik, és ekkor magától is keresi a gondosóraközpontból a munkatárs az illetőt, és próbál vele beszélni, hogy vane valódi probléma, be tudja kapcsolni a mikrofont, ezáltal tudja is érzékelni, hogy milyen közegben van az, akinek a jelzése beérkezett a központba.

Köszönjük azoknak, akik segítettek a gondosórák népszerűsítésében: Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, Csepregi Éva előadóművész, Sasvári Sándor színművész, Gyarmati Andrea olimpikon, vagy akár a Korda házaspár is segített abban, hogy minél több időshöz eljusson a híre.

A Gondosóra-program együttműködésben van az Országos Mentőszolgálattal, a Magyar Horgász Szövetséggel pontosan azért, hogy a segítségben is, illetőleg a lehetőség minél szélesebb körben való eljuttatásában is együtt tudjanak működni. Nagyon egyszerű, hiszen csak regisztrálni kell, és utána mindenki ingyenesen megkapja ezt a készüléket.

Más országokban más szolgáltatóknál igen vaskos összeget kell azért fizetni, hogy egy nem is ilyen szintű szolgáltatásban valaki részesüljön, hanem csak egy magánszolgáltatásban egy diszpécserközponton keresztül, itt viszont az állami szervek segítsége nyílik meg sokkal hatékonyabban, és ezt minden magyar idős ember teljes mértékben ingyenesen kapja. Úgyhogy akár az idősek számára, akár az idősebb szeretteikért aggódó fiatalabbak számára továbbra is ajánljuk, a figyelmükbe ajánljuk, éljenek ezzel a lehetőséggel. Más országokban vagy nincs ilyen, vagy sokba kerül. Magyarországon van, jól szervezett, megbízható, és ingyenes mindenki számára. Így is gondoskodjunk együtt az idősebb szeretteinkről! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage