ZSIGÓ RÓBERT kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Ahogy ön is utalt rá, 2010 előtt Magyarországon családellenes kormányzás folyt. A Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején megszüntették a családi adókedvezményt, megszüntették az otthonteremtési rendszert, amelyet az állam támogatott, és ezzel a családokat devizacsapdába taszították. Csökkentették a gyes időtartamát, ezzel is újabb nehézséget gördítettek azon édesanyák elé, akik szerettek volna a gyermekvállalás, a gyermeknevelés mellett visszamenni dolgozni. Mi ezeket a családtámogatásokat visszaállítottuk 2010 után, és mára azt tudjuk mondani, hogy több mint 30 olyan családtámogatási forma létezik Magyarországon, amely segíti a családalapítást, a gyermekvállalást és a gyermeknevelést. Egy olyan komplex családtámogatási rendszer van ma Magyarországon, amely a házasságkötéstől az otthonteremtésen keresztül a tanuláson, a felsőoktatásban történő tanuláson, a munkavállaláson túl egészen odáig terjed, hogy a nagyszülőket is segíti, azokat a nagyszülőket, akik részt szeretnének venni az unokáik nevelésében.

Soha ennyi gyermek nem jutott még ingyenes étkezéshez és ingyenes tankönyvhöz, és azt is tudom mondani, hogy a családtámogatásokat most ebben a háborús időkben is megvédjük. 2010 óta az a legfontosabb célunk, hogy segítsük a családalapítást, a gyermekvállalást és a gyermeknevelést, azt szeretnénk elérni, hogy a gyermekvállalás ne a szegénység vállalását jelentse, és ne legyen anyagi akadálya annak, hogy a vágyott gyerekek megszülethessenek.

A kérdésére az a válaszom, ami úgy szól, hogy továbbra is biztosítjuke költségvetésben a családtámogatásokat, hogy igen, képviselő asszony. Engedje meg, hogy erre néhány példát is felsoroljak. A minimálbér emelkedésével a gyermekgondozási díj, a gyed havonta folyósítható maximális összege évről évre emelkedik, 2010-hez képest 2024-re több mint három és félszeresére, 373 520 forintra emelkedett. Emellett fontos intézkedések vannak még, hiszen a minimálbér, valamint a garantált bérminimum emelkedésének köszönhetően a diplomás gyed összege is emelkedett: 2021. július 1-jétől a csed mértéke 70 százalékról 100 százalékra nőtt. Ez azt jelenti, hogy a kisgyermekes anyukák a gyermekük első hat hónapjában a bruttó bérüket kapják kézhez. 2023. január 1-jétől havi szinten 10 ezer forint plusz családi adókedvezmény jár a tartósan beteg és súlyosan fogyatékos gyermekek után. 2020. január 1-jétől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyáknak, 2022. január 1-jétől a 25 év alatti fiataloknak, 2023. január 1-jétől pedig már a 30 éves koruk előtt gyermeket vállaló édesanyáknak sem a 30. életévük betöltéséig.

Ha az idő engedné, tudnék beszélni a CSOK Pluszról, arról, hogy megnöveltük a babaváró támogatás összegét, vagy a falusi CSOK összegét, de a lényeg az, még egyszer mondom, hogy mi ezekben a nehéz, háborús időkben is támogatjuk a családokat, megvédjük a családtámogatásokat, és megvédjük Magyarország békéjét és biztonságát. Többek között tegnap, a tegnapi szavazáson ezért támogattak bennünket a választók minden eddiginél nagyobb számban.

Kérem képviselő asszonyt, hogy fogadja el a válaszomat, a parlamentnek pedig köszönöm a figyelmét. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

(16.10)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage