VAJDA ZOLTÁN (MSZP): Kollégája, a nemzetgazdasági miniszter valóságos ökölharcot vív az inflációval. Legalábbis a minisztériumában eléggé elszabadultak a kreatívok, amikor úgy fogalmaztak, hogy az infláció összerogyott, összeomlott, lent maradt. Nagyon úgy tűnik azonban, hogy az árnyékboksz folytatódik, ugyanis csak nem akar lent maradni az az infláció, sőt, érzékelhető növekedésnek lehetünk tanúi, és ezt már a magyar családok is érzik, hiszen már második hónapja ismét nőnek az árak, a tankolásért például már közel 10 százalékkal kell többet fizetni, mint egy éve.

Emellett gazdasági növekedés Magyarországon gyakorlatilag nincs, és nem is látszik, miből lenne. Fogyasztásból? Az embereknek minden megtakarítását elvitte az elmúlt évek rekordinflációja. Az áfabevételek elmaradása jól jelzi, hogy egyszerűen nem tudnak miből költeni. Uniós pénzekből? Abból lehetne, de joggal merül fel a kérdés, hogy hol vannak az uniós források.

Államtitkár úr, hiába foglalják el önök Brüsszelt, bármit is értenének ez alatt, nem látni, mikor lesz ebből kórház- és iskolafelújítás, vasútépítések vagy a kampányban megint előkerült 2-es metró és a gödöllői HÉV összeköttetése, pedig a kertvárosnak nem először ígérték meg, és biztos vagyok benne, hogy nem is utoljára.

Gyakorlatilag stagflációs helyzetbe kormányozták az országot nulla gazdasági növekedéssel, magas inflációval, és nem látni, hogy ebből hogyan keverednek ki. Ennek hátterében azonban nem a józan szakmai belátásuk van sajnos, hanem a megszorításaik előkészítése.

Beszélhetnek nekem itt Trumpról meg elnökválasztásról, de a valóság az, hogy a választások előtt nem akartak önök szembenézni a valósággal, hogy 1500 milliárdos lyuk tátong a költségvetésükön, és ezt kezelniük kell. Pont egy repülőtérnyi megszorítás, ami van, több mint 100 ezer forintot kell hogy a magyar emberek beletegyenek az önök repülőterébe. Lassan nincs hova húzni az időt, ideje, hogy beszámoljanak. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.)

A kérdésem: mikor hozzák haza végre az uniós forrásokat, és hogyan akadályozzák meg azt, hogy az infláció tovább nőjön? Köszönöm szépen. (Taps az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd soraiban.  Soltész Miklós tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage