DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Miniszterelnök Úr! El kell ismerni az adatokat nézve, a tegnapi napon látható sikert aratott a miniszterelnök. Ennek a sikernek van egyrészt nemcsak egy felhatalmazása, hanem egy felelőssége is. Éppen ezért felelősségteljesen kell kérdezni és válaszolni olyan kérdésekben, amelyek az ország jövőjét érintik.

Álláspontunk szerint a magyar jövő közép- és hosszú távú egyik fontos kérdése, hogy mennyire épít a kormány azokra az akkugyárakra, azokra az autógyárakra és azokra a kínai gyáróriásokra, amelyek Magyarországra települnek. Egyre több jel utal ugyanis arra, hogy ez a kínai állami, kommunista pénzből kitömött expanzió, terjeszkedés, amelyet Kína diktál, és úgy tűnik, amelyben Magyarország is az önök révén részt vesz, egyre veszélyesebb vállalkozás.

Az Egyesült Államok nemrég jelentette be, hogy büntetőadót fontolgat, a meglévő 25 százalék helyett 100 százalékos büntetőadóval sújtja ezeket a kínai termékeket, sőt lehet, hogy az Európai Unió is hasonló irányba fog ellépni, ami azt jelentheti, hogy mindazok a termékek, amelyeket itt terveznek a kínaiak előállítani, vagy nem fognak megvalósulni, vagy eladhatatlanok lesznek, ezáltal egy csapdahelyzetbe fogja Magyarországot vezényelni. Így hát felelősségteljesen felmerül az a kérdés, hogy a miniszterelnök helyesnek látjae azt, hogy erre építi a jövőt, erre építi a magyar ipar- és vállalkozási politikát az elkövetkezendő időszakban, és jogose ilyen mértékig behódolni a kínai technológiának.

Mi úgy látjuk a Jobbik-Konzervatívoknál, hogy ezek a gyárak veszélyesek, veszélyesek a környezetre, veszélyesek a gazdaságra hosszú távon. Veszélyesek azért, mert mágnesként vonzzák az idegen migránsmunkás dolgozókat, és veszélyesek azért, mert nem a magyar vállalkozások kapják meg azokat a támogatásokat, amelyeket önök most odaadnak. De mindenesetre egy tisztázandó kérdés vagy legalább kettő van. Mi a miniszterelnök várakozása? Tarte attól, hogy a kínai gyárak, akkugyárak veszélybe kerülnek? Mi a tervünk arra vagy vane terve az országnak arra, hogy ezt miként kerüljük ki? És miért alapoz a kormány csak erre a technológiára, holott közel sem biztos, hogy ez lesz a jövőben a befutó? (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

(16.30)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage