ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársam! Komoly és hosszabb kifejtést igénylő kérdéseket kaptam. Szívesen állok magam is a rendelkezésére, de Lantos miniszter úr vagy a gazdasági miniszterünk is, gondolom, rendelkezésre áll. A választási sikerünkhöz nyújtott vagy annak kapcsán elmondott gratulációt köszönöm. Nem lehet mindennap világrekordot úszni, néha be kell érni az Európa-rekorddal is. (Derültség a Fidesz soraiban.) Való igaz, hogy a támogatottságunk egy olyan szintet ért el, amelyet ma bármelyik nyugat-európai párt szívesen elfogadna a sajátjának. De most ezen már túl vagyunk, ez tegnap volt. Az ön kérdése a holnapra vonatkozik.

Az első és legfontosabb dolog, amit figyelmébe ajánlok, hogy mintegy 500 ezer ember dolgozik ma az autóiparhoz kapcsolódó cégeknél. Abban az esetben, ha az autóipar következő korszakából Magyarország kimarad, ezek az emberek elveszítik az állásukat. Ezért fontos, hogy bármi is történik az autóiparban  modernizáció és fejlődés , az Magyarországon történjen, vagy Magyarországon is történjen.

A második téma, amit ön érint, az elektromobilizáció kérdése, amire azt a hosszú választ kellene adnom, hogy ha tanulmányozza az új technológiák betörését a világgazdaságba, akkor azt fogja látni, hogy van egy gyors kezdeti, felfutó szakasz, utána egy rövid visszaesés, és utána megindul egy stabil emelkedés. Nem tudjuk, hogy ez így lesze a zöldátállás esetében is, de a tudománytörténeti, ipartörténeti előzmények azt mutatják, hogy igen, ezért van értelme folytatni azt a politikát, amit megkezdtünk. Ha a Magyarországon gyártott alkatrészeket  ideértve az akkumulátort is  kínai gyárakban is állítják elő, német kocsikba is beépítik. Mi pont azt tűztük ki célul, hogy Magyarországon valósuljon meg a nyugati és a keleti legjobb technológiának az együttműködése.

Végezetül kellene mondanom még egy szót Kínáról. Itt most csak annyit szeretnék mondani, hogy nem kaptunk egyetlen más világhatalomtól sem olyan ajánlatot, amely úgy hangzott, hogy Kína szívesen vesz részt a magyar gazdaság modernizációjában, és hívja a magyar cégeket, hogy vegyenek részt Kína modernizációjában. Miért kellene ezt visszautasítanunk? Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage