Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A tegnapi napon megérkezett a tökéletes politikai vihar Magyarországra; az én politikai közösségem is ennek azért áldozatául esett, mindenképpen nagyon megtépázta ezt. És talán szerencsésebb is, hogy ezt követően hozok egy olyan témát miniszterelnök úr elé, ami kétségkívül politika és pártok fölött álló téma, ez pedig az SNI-s gyermekek családjának utazási költségtérítése, amely lehet, hogy elsőre egy mikrotémának tűnik.

Szerintem szimbolikus, gesztusértékű, és számomra a reményt felcsillantotta néhány hónapja, hogy bizottsági szinten a kormánypárti képviselők egy részétől ígéretet kaptam arra nézve, hogy az a megalázóan alacsony, 21 forint/kilométeres díj, költségtérítés végre emelésre kerül. Az inflációt figyelembe véve ennek 60 forint/kilométernek kellene lennie.

Több tízezer családot érint, a költségvetés egészét nézve mikronnyi forrásokat igényel, és olyan esetben adják ezt, amikor egy autista  adott esetben SNI-s  gyermek esetében a fejlesztőközpont nem áll rendelkezésre a lakóhelyen vagy a közvetlen közelében, és akár naponta kell fejlesztésre hordani ezt a gyermeket. Ha úgy tetszik, egy állami kötelezettség nem teljesül. Legyünk korrektek, ezt nem lehet csak a Fidesz-KDNP nyakába varrni. Több évtizedes mulasztásról van szó, demográfiai okai is vannak mindennek.

De ha már ezek a családok ilyen helyzetben vannak, a költségvetés egészéhez képest egy mikronnyi méretű költségvetési forrásból racionalizálni, rendezni lehetne ezeknek a családoknak a sorsát, például úgy, hogy a gyod teljes összegét ne vigye el pusztán az, hogy a nem teljesített állami feladat miatt napi szinten fejlesztésre hordják, szállítják azt a gyermeket, azt a csemetét, akiből minden család a legjobbat és a legtöbbet szeretné kihozni fiatal évei során.

Éppen ezért fordulok azzal a kérdéssel miniszterelnök úr felé, hogy hajlandóe ezt a pártok feletti, politika feletti ügyet végiggondolni. Gesztusértékű lenne rendezni ezen családok utazási költségtérítésének kérdését. És azt látom, hogy Magyarországon fájó szükség van ilyen gesztusértékű és egyébként a pártok fölött álló (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), de mégis a megegyezésre teret adó kérdésekre. Várom érdemi válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage