RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Mielőtt a konkrét eset ismertetésébe belemennénk, azért nem szabad elfelejteni, hogy melyik volt az az egészségügyi kormányzat, amely bezárta a Svábhegyi Gyerekkórházat. Önök. Melyik volt az az egészségügyi vezetés, amely bezárta a Schöpf-Merei Kórházat, amely a nagyon veszélyes helyzetű szüléseknek volt egy országos központja? Önök. (Dr. Komáromi Zoltán közbeszól.)

Tehát amikor gyermekekért aggódnak, sose felejtsék el, hogy mi az, amit önök tettek. Közben pedig arról beszéltek a kampányban, hogy száznál kevesebb kórház is elég lenne Magyarországon, a kórházak 45 százaléka bezárható lenne. Ilyen és hasonló mondatok hangzottak el önöktől programként, és erre azt mondta Gyurcsány Ferenc, hogy ez egy progresszív, előremutató program volt az önök részéről a vizitdíjjal együtt. Ennyit tehát arról, hogy a baloldal valójában mit tett gyermekintézményekkel, amikor lehetősége volt kormányozni. Bezárta őket és fizetőssé tette.

Ön is bizonyára ismeri a szegedi gyereksebészet közleményét, igazából idézhette is volna a kérdésében, amelyben elmondták Szegeden a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ kapcsán, hogy egy gyermek sem maradt ellátatlanul, Szegeden és a régióban nem volt olyan gyerek, aki ne kapta volna meg az azonnali szükséges ellátást (Dr. Komáromi Zoltán: Budapesten!), az NNGYK, tehát a tisztiorvosi hivatal határozatban kötelezte a szolgáltatót, hogy haladéktalanul biztosítsa a helyi szakellátást és a területi ellátási kötelezettségének is tegyen eleget úgy, hogy magas progresszivitási szinten biztosítja ezt. Ennek a szegedi gyereksebészet eleget is tett azáltal, hogy a gyermeksebészeti szakmának megfelelő olyan műtőblokkot kellett biztosítani, amely megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak és szakmai szabályoknak. A Szegedi Tudományegyetem kijelölte a megfelelő gyermeksebészeti beavatkozások elvégzésére alkalmas műtőblokkot, így a gyermeksebészeti ellátás most a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban biztosított és a régió számára is biztosítják.

Az átmeneti időben is tehát minden gyerek megkapta az ellátást, amelyre szüksége volt, most pedig egy erre kijelölt műtőblokkban is ez megtörténik, ahogy erről az egyetem közleménye, a szegedi gyereksebészet közleménye is tanúskodik. Köszönöm szépen. (Dr. Komáromi Zoltán közbeszól.  Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage