SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Valóban, ismétlés a tudás anyja  szokták mondani , ismételten fölteszem azt a kérdést, amelyet képviselőtársam föltett, hiszen egy nagyon komoly kérdésről van szó, mégiscsak egy klinikai központról, a Dél-Alföld központjáról van szó és gyerekekről van szó.

És igen, az történt, amit a képviselő úr is elmondott: hetekig nem volt ellátás. És, államtitkár úr, ezt nem közlönyökből, vagy ahogy ön mondta, a sajtóból tudom (Rétvári Bence: Közlemény! Közleménynek hívják!), hanem onnan, hogy konkrétan megkerestek a lakossági fogadóórámon, és konkrétan történtek olyan esetek, amikor bizony nem történt meg az ellátás a gyermeksebészeti klinikán, mert bizony-bizony, nem volt megfelelő műtő, és valóban arról volt szó, hogy először egy négynapos leállás történt volna egy tisztasági festés miatt, de olyanok voltak a körülmények, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ nem tudta megadni az engedélyt a további működtetéshez, a gyermekklinikán az ellátáshoz nem járult hozzá. És persze több hét elteltével a kamara, a sajtó, valamint a lakosság nyomására történt egy átmeneti megoldás, valóban, egy másik épületben kijelöltek egy műtőt, hogy ott ellássák a gyerekeket, de az operáció után visszaviszik őket. Azért azt is elmondhatjuk, gondolom, hogy ez sem lehet egy valódi és végleges megoldás. Ez nagyon fontos és kritikus helyzet, és azonnali megoldást igényel.

Mindezek miatt én is ugyanezeket a kérdéseket teszem fel, amit képviselőtársam már föltett, hogy hogyan alakulhatott ki az ország meghatározó klinikai központjában, hogy a gyermeksebészeti műtő alkalmatlan a gyerekek szakszerű ellátására. Ki a felelős ezért, és történte ebben az ügyben valamiféle vizsgálat? Mikor rendeződik megnyugtatóan a gyermekek szakszerű ellátása a gyermekklinikán? S végül, amiről képviselő úr is beszélt, szó volt itt egy modern, korszerű körülmények között ellátó gyermeksürgősségi és -traumatológiai centrum létrehozásáról is: mikor fog ez megtörténni? Várom válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage