RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Igen, fontos erről többször is akár beszélni, hiszen mindenki számára a gyermeke a legfontosabb, a gyermeke egészsége a legfontosabb, ilyenkor mindenki fokozottan aggódik, tudni akarja, hogy biztonságban vane a gyereke, megkapjae a kellő ellátást. Ezért fontos, mivel sokféle hír terjeng az ellátás megszervezéséről, hogy mindenki pontos információkkal rendelkezzen erről.

Ugyanakkor nem tudok szó nélkül elmenni amellett, mint ahogy az előző felszólalásnál sem, hogy most azok kérnék számon itt a szegedi klinikát, akik mindenfajta skrupulus nélkül felszámolták a Svábhegyi Gyermekkórházat is, meg a Schöpf-Merei Kórházat is. Azt a Schöpf-Merei Kórházat, ahova számtalan másik szülészetről vittek be újszülött csecsemőket, gyerekeket, és ott meg tudták menteni az életüket, mert olyan szaktudás összpontosult ott; nem is az épület számít, hanem az a szaktudás, ami ott létrejött. Mindenfajta probléma nélkül, egy legyintéssel azt az intézményt felszámolták, márpedig nagyon sok gyermeknek az egészségét vagy akár az életét is azáltal mentették meg, hogy ott születtek problémás esetben, vagy oda szállították át őket, ha problémássá vált egy szülés. Úgyhogy ez egy roppant nagy képmutatás az önök részéről, hogy önök, akik bezártak két ilyen neves intézményt, utána egy ilyen átállás kapcsán, betegútszervezési kérdés kapcsán olyan aggodalmat tanúsítanak, amit a két intézmény örökre történő bezárása kapcsán nem tanúsítottak.

A konkrét esetre térve: Szegeden és a régióban nem volt olyan gyermek, aki ne kapta volna meg az azonnali, szükséges ellátást  ez áll a szegedi gyereksebészet közleményében. (Dr. Komáromi Zoltán: Budapesten!) Más helyeken is van ilyen ellátás, és nyilvánvalóan úgy szervezték a gyerekek betegútját, hogy mindenki megkapja az ellátást. Az NNGYK, ahogy ön is mondta, tehát a tisztiorvosi hivatal kötelezte őket, hogy haladéktalanul biztosítsák a helyi szakellátást a magas progresszivitási szintnek megfelelően, biztosítsák a megfelelő műtőblokkot, amely megfelel a jogszabályi előírásoknak és a szakmai szabályoknak. A Szegedi Tudományegyetem ezután kijelölte azt a műtőblokkot, amely megfelelő a gyermeksebészeti beavatkozások elvégzésére, azóta itt a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban biztosított a szegediek és a régióban élők számára az ellátás. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage