ZSIGÓ RÓBERT kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy az írásban leadott kérdéséből idézzek egy mondatot, amely úgy szól, hogy „azok a családok, ahol mindkét szülő dolgozik, különösen nehéz helyzetben vannak”. Az a helyzet, hogy nem azok a családok vannak nehéz helyzetben, ahol mindkét szülő dolgozik  azok, ahol egyik szülő sem dolgozik. (Dudás Róbert: Komoly mondatértelmezés volt!) De 2010 óta egymillió munkahelyet teremtettünk, és segítjük a gyermeknevelést és a gyermekvállalást.

De hogy a kérdésére is válaszoljak, felhívom a szíves figyelmét arra, hogy Magyarország családtámogatási rendszere nagyon sokrétű. 2010 óta eddig több mint harminc olyan családtámogatási forma van, amely rendelkezésére áll a gyermeket nevelő családoknak. Alanyi jogon járó támogatások mellett igénybe vehetők a társadalombiztosítási jogviszonyból származó ellátások, a rászorultságtól függők, és a családok érvényesíthetnek emellett adó- és járulékkedvezményt is.

Tájékoztatom arról, hogy a kezdetektől, tehát 2012-től több mint egymillióan vehettek részt, vettek részt különféle típusú Erzsébet-táborokban, 2024 végére pedig várhatóan mintegy 1,4 millióra nő a résztvevők összlétszáma. Az ottalvós nyári Erzsébet-táborok évről évre a legkedveltebbek, azokra érkezik a legtöbb jelentkezés. A szülő közel egy hétig, hat napig gondos közegben és felújított, modern táborhelyeken tudhatja az iskolás gyermekét a Balatonon például, és a tábori nyaralás ideje alatt teljes ellátás és rengeteg élményprogram vár a diákokra.

(18.30)

Azt is tudnia kell, hogy 2019 óta minden táborozó térítésmentesen utazhat vonattal a zánkai, valamint a fonyódligeti Erzsébet-tábori nyaralásra, és a hazaút is ingyenes, úgyhogy arról tudom tájékoztatni, hogy a kormány minden támogatást megad ahhoz, hogy mindenki, leginkább a rászoruló családok gyermekei is eljuthassanak például a Balatonhoz táborba. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage