DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterhelyettes Asszony! Egy ma délutáni válasz alapján én azzal kezdem az első kérdésem, hogy az önkormányzati választásnak egy települési eredménye felhatalmazást adhate a kormány értelmezése szerint egy külföldi cégnek, hogy semmibe vegye a magyar törvényeket. Én nagyon szeretném, ha erre konkrét választ adna, mert így válaszolt ma a képviselőtársamnak arra a felvetésére, hogy a bíróság hatályon kívül helyezte a Samsung gödi gyárának környezethasználati engedélyét, és gyakorlatilag megtiltotta a gyár környezethasználatát. Tehát tulajdonképpen a bíróság döntése értelmében a gyár nem üzemelhetne.

De egyébként van egy másik probléma is, hogy a dél-koreai sajtóhírek szerint a Samsung egy harmadik gyár megépítését is tervezi a településen, amit egyébként a magyar hatóságok gyárbővítésként aposztrofálnak, de mivel a jogi helyzet az, hogy nincs jelenleg meg a gyár környezethasználati engedélye, ezért jogalapja sincs, hogy ilyen kapacitásbővítési engedélyt adjanak.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Önök gyakran beszélnek arról, hogy milyen szigorú törvényeket kell Magyarországon betartani ezeknek a gyáraknak. Ez egy konkrét, tényszerű bizonyítéka annak, hogy önök nem mondanak igazat, ezért nagyon szeretném, hogy ha konkrétan erre az ügyre válaszolna. A Samsung cég, ez az akkumulátorgyár öt éven keresztül környezethasználati engedély nélkül működhetett. Úgy működhetett, hogy nem voltak monitoringkutak. Úgy működhetett, és azóta is úgy működik, hogy rengetegszer kapták rajta ezt a gyárat, hogy megszegi a törvényeket, és a mai napig sem tudjuk pontosan a forrását a gyárközeli kutakban kimutatott magzatkárosító veszélyes oldószernek, amit az akkumulátorgyártás mentén használnak.

Úgyhogy az a konkrét kérdésem, tisztelt államtitkár asszony, hogy mikor szereznek érvényt a magyar törvényeknek annak megfelelően, ahogy önök ezt általában megígérik. Tehát mikor biztosítják azt, hogy ha nincs a környezet használatára engedélye egy gyárnak, akkor ne működhessen az a gyár, és ha tervben van ez a fajta gyárbővítés, azt megállítjae a kormány abban a tekintetben, hogy nincs jogi alapja, hogy egy ilyen kapacitásbővítésre, amely 20 százalékos kapacitásbővítés, lehetőséget adjanak a hatóságok. Nagyon köszönöm, tisztelt államtitkár asszony, tisztelt miniszterhelyettes asszony, hogy ha konkrét kérdésekre konkrét választ kaphatnának az ott élő emberek. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage