SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Ma Magyarországon a közjegyzőknek, a követeléskezelőknek és a végrehajtóknak nem kötelességük ellenőrizni, hogy az adott követelés elévülte vagy sem, így akár 20-30 éve keletkezett tartozásokat is „jogszerűen” behajthatnak. Ráadásul minél tovább pihen az ügy, annál nagyobb jutalékra, illetve kamatra jogosultak, ezért érdekükben áll a rendszer fenntartása. Ez elfogadhatatlan, vérlázító és méltatlan a magyar emberekkel szemben.

Érdekes, hogy az adóhatóság az állami követelések behajtásánál hivatalból észleli az elévülést, de ha a bankok pénzéről van szó, szabadon mehet a kifosztás. Nem számít, hogy az emberek ezreit taszítják ezáltal nyomorba, és teszik otthontalanná.

A Mi Hazánk Mozgalom álláspontja szerint az elévült ügyeket minden esetben le kell zárni, hogy végre megszűnjön az adósok igazságtalan kizsákmányolása és teljes kizsigerelése. Felháborító az is, hogy 2021-től az addig 60 napos árveréseket a végrehajtási törvény szakaszokra bontja. Ha nem érkezik érvényes licit, akkor szakaszonként egyre alacsonyabb kikiáltási áron tűzhetik ki az árveréseket a végrehajtók, az ingóságokat akár a becsérték 1 százalékáért is meghirdethetik. Na, mi ez, ha nem a magyar emberek kifosztása? Ez az intézkedés nem az adósoknak kedvez, a cél sajnos az, hogy minél hamarabb és minél alacsonyabb áron befejeződjenek az árverések, ami a követeléskérőknek nem hasznos, de a végrehajtó hiénáknak annál inkább.

Kérem tisztelt államtitkár úr válaszát azzal kapcsolatban, hogy az állami követelések mintájára miért nem írják elő a többi követelésnél is az elévülés hivatalbóli vizsgálatát. Varga Judit lemondása után miért nem vonják vissza az általa jegyzett adósellenes törvénymódosítást, ami egyre több kilakoltatást eredményez azzal, hogy az árverezett ingóságot, illetve ingatlant az utolsó végrehajtási szakaszban töredék áron értékesítik? Várom szíves válaszát, tisztelt államtitkár úr. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage